Personeel

Zo werken bedrijfsleven en mbo samen voor goed opgeleide vakmensen

Aangeboden door SBB
beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Jaarlijks kunnen in ons land zo’n 480.000 mbo-studenten praktijkervaring opdoen in hun sector tijdens een stage of leerbaan. In de leerbedrijven worden ze begeleid door praktijkopleiders. Met advies, workshops en informatie ondersteunt SBB deze praktijkopleiders in hun belangrijke rol.

Van stage tot baan

Maar al ver vóór de start van de stage, doet SBB er alles aan om studenten op de juiste plek te krijgen. Op de site Kiesmbo.nl kunnen jongeren een opleiding kiezen en vergelijken met andere opleidingen. Ze zien ook meteen wat ze na het behalen van hun diploma kunnen gaan doen en bij welke soort werkgevers. Daarnaast houdt SBB de sites Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl in de lucht. Erkende leerbedrijven plaatsen hierop hun actuele stageplekken voor BOL (beroepsopleidende leerweg) studenten en leerbanen voor BBL (beroepsbegeleidende leerweg) studenten. Handig voor studenten om een passende stage of leerbaan te vinden. En vaak ook meteen een baan, want geregeld blijven stagiairs na de stage in hetzelfde bedrijf werken.

Kwalificatiestructuur voor het mbo

De kwalificatiestructuur is de basis voor de beroepsopleidingen. In de kwalificaties wordt precies beschreven wat een student na de opleiding moet weten en kunnen. Samen met professionals uit het bedrijfsleven en het mbo-onderwijs, ontwikkelt en onderhoudt SBB de kwalificatiestructuur. En dat is hard nodig in onze snel veranderende wereld, waarin banen en werkzaamheden continu wijzigen. Door opleidingen up-to-date te houden met de vraag vanuit het bedrijfsleven, voorkomen we mismatches en krijgen bedrijven de vakmensen die ze nodig hebben.

Lees verder onder de advertentie

Leven lang ontwikkelen

Leren en je (kunnen) blijven ontwikkelen is een groot goed in de huidige samenleving. Voor werknemer én werkgever. SBB ontwikkelt met mbo en bedrijfsleven een flexibele kwalificatiestructuur, met daarin steeds meer opties voor kortdurende opleidingen voor volwassenen. Dat heeft voordelen. Werkzoekenden en werkenden die zich willen om- of bijscholen, kunnen het werk combineren met het halen van een mbo-diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring. En bedrijven boren naast de reguliere mbo-studenten een andere bron van personeel aan: volwassen zijinstromers.

Aansluiting op de arbeidsmarkt

Tot slot is SBB de denktank op het gebied van praktijkleren en de arbeidsmarkt voor afgestudeerde mbo'ers. SBB verzamelt en duidt landelijke, regionale en sectorale cijfers over stages, leerbanen en de arbeidsmarkt voor mbo-studenten. Hoeveel stageplekken zijn er beschikbaar in een bepaalde regio of sector? En wat is de (toekomstige) kans op een baan in de verschillende sectoren? SBB zoekt het uit en adviseert vervolgens de overheid, het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven over de beste manier om samen de vakmensen van de toekomst op te leiden.

SBB kan veel betekenen voor jouw bedrijf. Kijk op www.s-bb.nl voor meer informatie.