Advertorial van Acceptus

Advertorial Personeel

Taalschool Acceptus: bedrijven ontzorgen en buitenlandse werknemers het leven lichter maken

Nederlandse bedrijven doen steeds vaker een beroep op buitenlandse werknemers, onder meer vanwege de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Om redenen van veiligheid en een betere sfeer is het handig als die nieuwkomers op de werkvloer ook Nederlands kunnen leren. Taalschool Acceptus kan bedrijven hierbij van dienst zijn.

Peter Westhof 22 juni 2023

Acceptus taalschool martiene van amstel

Taalschool Acceptus directeur Martiene van Amstel

Acceptus is ontstaan in 2005. De huidige, zeer bevlogen directeur Martiene van Amstel is één van de twee oprichters. ,,Ik en mijn toenmalige zakenpartner werkten allebei bij een groot ROC in Gouda. Dat was bij de afdeling Taalschool, gericht op Nederlands voor inburgering. Bij een bezuinigingsoperatie konden we allebei gebruik maken van een potje om een eigen bedrijf op te zetten. Dat werd vervolgens Acceptus. Maar pas in 2013 begon de inburgering dankzij een wetswijziging echt goed voor ons te lopen”, vertelt Martiene.

Door opnieuw een wetswijziging moet Acceptus zich nu nadrukkelijker gaan richten op de zakelijke markt. De taalschool werkt inmiddels voor een breed arsenaal aan klanten: van een sociale werkvoorziening tot een vleesverwerkend bedrijf of een logistiek bedrijf. Vaak zijn het productieomgevingen met buitenlandse krachten in dienst. De lessen voor deze werknemers worden gegeven op het kantoor van Acceptus in Gouda, op locatie of online.

Benieuwd wat Acceptus kan betekenen voor jouw medewerkers? Lees hier meer

Veiligheid op de werkvloer

Martiene benadrukt het belang van het leren van Nederlands, zowel voor de privé- als voor de werksituatie. ,,Buitenlandse werknemers wonen hier en gaan veelal niet meer terug naar hun eigen land. De taal leren is voor hun eigen leven veel beter. Als ze kinderen hebben, kunnen ze hierdoor bijvoorbeeld de oudergesprekken op school beter volgen. Dat is de privésituatie. Daarnaast bevordert dit de veiligheid op de werkvloer en verbetert dit het contact met andere werknemers. Ook kunnen ze zo makkelijker promotie maken of een vast contract krijgen. Bij een klant van ons, het bedrijf Zijerveld, zijn er werknemers die dankzij de taallessen een bepaalde leidinggevende functie hebben gekregen, zoals voorman.”

Acceptus is in het bezit van de keurmerken Blik op Werk en NRTO. ,,Blik op Werk bestaat zelfs uit twee keurmerken: Inburgeren en Arbeid. Dat laatste is gericht op scholing op de werkvloer. Om deze keurmerken te behouden, krijgen we elk jaar een audit. Dat is een zeer serieuze toestand. Alles moet in orde zijn, onder andere de kwaliteit van onze docenten. Die moeten goed gekwalificeerd zijn. Mensen die voor ons werken, hebben ook alle diploma’s.”

De taalschool kan werkgevers ontzorgen door bijvoorbeeld de subsidie van Tel mee met Taal aan te vragen. ,,Dit is een belangrijke en heel toegankelijke subsidiepot van het Rijk, beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid onder werknemers. Maar je moet hier wel snel bij zijn, want de vraag naar deze subsidie is vaak groot. Daardoor is het soms een soort loterij. Als wij dit voor bedrijven aanvragen, dan fungeren wij als penvoerder.”

Subsidiepotjes van gemeenten

Er zijn ook een subsidiepotjes van gemeenten beschikbaar om de laaggeletterdheid onder werknemers omlaag te krijgen, zegt Martiene. ,,Zij financieren mede het taaltraject, dus dat is heel aantrekkelijk voor een bedrijf. De gemeente betaalt 70 procent van het traject, terwijl het bedrijf de resterende 30 procent moet bijleggen. Dat is dus heel interessant voor ondernemingen, al is het geen onuitputtelijke pot. Wij voeren dit al bij twee bedrijven uit.”

Zijerveld, onderdeel van FrieslandCampina, is één van de twee bedrijven die via Acceptus profiteert van deze subsidieregeling. Zijerveld is dé aanbieder van een totaalassortiment Nederlandse en buitenlandse kaas en aanverwante producten.

Op de bedrijfslocatie in Bodegraven krijgen vijf groepen medewerkers taalles van docenten van Acceptus: van beginnersgroepen tot groepen die naar taalniveau B1 gaan. HR-manager Hans van Steenbergen is enthousiast. ,,De samenwerking om het project tot een succes te maken is gewoon goed. Het begint met de korte lijnen en het goede contact met de directie. Knelpunten worden direct en professioneel opgepakt. Ik ben dus heel tevreden met Acceptus”, aldus Hans.

Hoe help je ook jouw personeel verder? Hier lees je meer over de lessen van Acceptus.