Aangeboden door WerkgeversServicepunt Achterhoek
Branded Content Personeel
WerkgeversServicepunt Achterhoek: dé gesprekspartner over inclusief ondernemerschap
Iedereen mee laten doen op de arbeidsmarkt. Dat is de missie van WerkgeversServicepunt Achterhoek: een organisatie die werkgevers gidst door het land van inclusief werkgeverschap. Hoe ze dat precies doen? Dat vertellen kartrekkers Sytze Hamstra en Thea Brinkhuis. ,,Want werk is zoveel meer dan alleen een inkomen.”

Foto: Lars Smooks
Het fenomeen ‘naoberschap’ – het omkijken naar elkaar in een gemeenschap – is absoluut van toepassing op de Achterhoek. Of zo was het in ieder geval, schetst Thea Brinkhuis. ,,Als er vroeger iemand in het dorp niet helemaal mee kwam, was er altijd wel een lokale ondernemer die zei: oh, die mag bij mij wel klusjes komen doen, of een stukje van mijn ambacht uitvoeren. In de huidige, veeleisende arbeidsmarkt zijn we dat gaandeweg een beetje kwijtgeraakt. Wij zouden dat graag weer terug willen brengen. Zodat de Achterhoek een bruisende werkplek wordt voor iedereen.”
Thea Brinkhuis zet zich daarvoor in via het WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA), waar ze samen met Sytze Hamstra de kartrekker van is. Ze hebben allebei ook nog een andere functie: Thea bij het UWV, Sytze bij werkleerbedrijf Fijnder in Groenlo. Dat doen ze de helft van hun tijd: de andere helft zetten ze de lijnen uit voor het Servicepunt, dat Achterhoekse ondernemers adviseert en ondersteunt op het gebied van inclusief werkgeverschap.
Wat is dat precies: inclusief werkgeverschap? ,,Dat iedereen mee kan doen, simpel gezegd”
Voor iedereen passend werk
Maar wat is dat nou precies: inclusief werkgeverschap? ,,Dat iedereen mee kan doen, simpel gezegd,” aldus Thea Brinkhuis. ,,Er is een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan ‘m in veel facetten zitten: iemand die niet de juiste opleidingen heeft, nog niet goed Nederlands spreekt, of een fysieke beperking heeft. Onze overtuiging is dat er voor iedereen passend werk te vinden is.”
Sytze Hamstra vult aan: ,,Soms denk ik: we zouden het beter andersom kunnen zeggen. Die mensen hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt; de arbeidsmarkt heeft een afstand tot hen! Ik zie hoe bedrijven voor hun vacatures nog steeds zoeken naar het schaap met de vijf poten, maar die mensen zijn er simpelweg niet meer. Het loont veel meer om breder te kijken, creatief te zijn en zo een bijdrage te leveren aan een wereld waarin iedereen mee kan doen.”
Hoe je dat aanpakt, als werkgever? Dat is soms een lastig vraagstuk, zien Sytze en Thea. ,,We horen vaak dat werkgevers er heus mee aan de slag willen, maar dat het er in de hectiek van alledag niet van komt,” vertelt Thea. ,,Of dat het een klein bedrijf betreft zonder HR-afdeling. Dan is het niet duidelijk bij wie dit thema hoort en verdwijnt het weer van tafel.”
Foto: Lars Smooks
Tijd, kennis en connecties
Het WerkgeversServicepunt Achterhoek springt graag in dat gat: want zij hebben wél de tijd, kennis en connecties op dit vlak. Zo weten zij de route in hoe je een werkplek aanpast voor iemand met een fysieke beperking, maar zijn er ook korte lijnen met instanties op het gebied van scholing, schuldenproblematiek of woonvraagstukken. Daarmee hebben werkgevers één loket waar ze met al hun vragen op het gebied van personeel & arbeid terecht kunnen. WSPA heeft veertig adviseurs in dienst die zo al drieduizend werkgevers uit de Achterhoek – kosteloos – hebben geholpen.
Een veelvoorkomende oplossing is dat het WSP samen met de werkgever kijkt naar de functies binnen een bedrijf, om vervolgens eens helemaal af te pellen wat er allemaal bij die baan komt kijken.
,,Neem een kantoorfunctie waarbij iemand rapportages moet schrijven,” zegt Thea. ,,Diegene schrijft rapportages, maar moet de rapporten misschien ook uitprinten, binden, opsturen. Dat zijn allemaal taken die je zou kunnen uitbesteden aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo heb je een nieuwe functie gecreëerd en kunnen je medewerkers meer rapportages maken.”
,,Het is erbij horen, een sociale omgeving – dat is toch een wezenlijke behoefte voor ons mensen''
Meer dan alleen inkomen
Dat is een mooie oplossing voor het personeelstekort én het zorgt er tegelijkertijd voor dat iemand weer mee kan doen in de maatschappij. Een win-win situatie. Sytze: ,,Want werk is meer dan alleen een inkomen. Het is erbij horen, een sociale omgeving – dat is toch een wezenlijke behoefte voor ons mensen.”
WSP is kortom die gesprekspartner die werkgevers gidst, adviseert en uitdaagt op het gebied van inclusief werkgeverschap. ,,Om de Achterhoek die bruisende plek te maken voor iedereen,” besluit Thea Brinkhuis. ,,Daar zijn we elke dag met hart en ziel mee bezig.”
Wil jij ook weten wat inclusief ondernemerschap jou kan brengen? Neem dan contact op met WSP via www.wspachterhoek.nl of kijk op de LinkedIn-pagina.