Dat doen zij in het kader van De Dag van de Mobiliteit. Daarbij wisselen driehonderd mensen in de regio Nijmegen en Arnhem een dagje van werkplek.
"Steeds meer mensen realiseren zich dat ze in beweging moeten komen", zegt Christianne Bongers van arbeidsmobiliteitscentrum ACE, dat de dag organiseert. "Want de baan voor het leven bestaat niet meer. Kijk wat er om je heen gebeurt: V&D-werknemers die op straat komen, Perry en andere winkelketens die het moeilijk hebben, Hilckmann die al het personeel ontslaat. Er is te weinig geïnvesteerd in mensen. 'Dat had mij ook kunnen overkomen', realiseren mensen zich. Het is geen ver-van-mijn-bedshow meer."
De Dag van de Mobiliteit maakt het onderwerp bespreekbaar binnen organisaties. Werknemers die een dagje van stoel wisselen, doen inspiratie op. Bongers: "Of ze ontdekken wat ze zeker níet willen."
Het is voor het vierde jaar op rij dat De Dag van de Mobiliteit plaatsvindt. Waren andere jaren vooral non-profitorganisaties uit onderwijs en gezondheidszorg goed vertegenwoordigd, dit jaar haken ook meer commerciële bedrijven aan. Zoals schildersbedrijf Burghouts, elektrotechnisch bedrijf JWR, maar ook Bedrijfspoli (bedrijfsartsen), Bevrijdingsmuseum en Dirkzwager (advocaten) doen mee. Afvalverwerker ARN haakt eveneens aan. Sylvia Fleuren, wethouder in Berg en Dal, verruilt het stadhuis voor een dagje met het kantoor van ARN-directeur Gerard van Gorkum.
Op De Dag van de Mobiliteit is er in Nijmegen een congres over Het rendement van geluk op de werkvloer, bedoeld voor directeuren, managers, personeelsmensen en or-leden. Thema's zijn: wat maakt werknemers gelukkig? Hoe maak je werk van geluk? Spreker is Bart de Bondt, tot 2009 topman bij ING België en auteur van het boek Ladder van Leiderschap. Bongers: "De bedoeling is dat we een verbinding maken tussen praktijk, onderzoek en onderwijs."