Nieuws Personeel

Calculerende werf

Wie de Groningse scheepswerf GS Yard in Waterhuizen bezoekt, waant zich in Klein-Boekarest. Tweederde van de arbeiders die aan het Winschoterdiep schepen in elkaar zetten zijn Roemenen, vertelden oud-werknemers in de Volkskrant. Deze gast-Roemenen verdienen op papier een bruto uurloon van 95 eurocent en werken 56 uur per week, schrijft De Volkskrant.

Yvonne Hofs 7 maart 2016

Damenshipyard

Nee, dat mag inderdaad niet volgens de Nederlandse metaal- en uitzend-cao's. Maar toch is het volkomen legaal, aldus de eigenaren van de werf. Ze maken slechts slim gebruik van een maas in de Europese regelgeving.

In een EU-land als Roemenië zijn de sociale premies veel lager dan in Nederland. Dus werken de Roemenen formeel voor een Roemeens uitzendbureau dat een dochter is van een Nederlands uitzendbureau. De werf bespaart zo een half miljoen euro per maand aan loonkosten. Andere Nederlandse scheepswerven maken gebruik van dezelfde schijnconstructie, beweert de FNV. De vakbond wil GS Yard nu juridisch aansprakelijk stellen wegens onderbetaling.

Lees verder op Volkskrant.nl