Bij twijfel over de leeftijd, vraag altijd naar het identiteitsbewijs. Het is niet alleen het advies van Koninklijke Horeca Nederland, maar ook van Maarten Hermans van Herberg Thijssen in Vierlingsbeek. Maar wat als met carnaval een 16-jarige zich als een opa of oma geschminkt heeft en een alcoholische versnapering wenst? "Goeie vraag", zegt Hermans. "Dan wordt het lastiger. Maar je kunt aan het figuur vaak ook wel zien of iemand jonger dan 18 is. We hebben hier met de kermis ook wel eens jongens gehad die net met de neus boven de bar uitstaken en om twee bacootjes vroegen. We schoten ervan in de lach."
Schmink
Guido Heutink van café De Piek in Boxmeer is ook stellig. Twijfel, dan identificatie. Maar ook hij beseft dat het moeilijk vergelijken is, zo'n pasfoto en een beschilderd gezicht. Zijn oplossing? Geen alcohol als iemand met een beschilderd gezicht te jong lijkt, ook al zegt zijn identiteitsbewijs wat anders. Kan namelijk zomaar van broer of zus zijn. "Als iemand twee keer geen alcohol krijgt, laten ze dat geschminkte gezicht wel achterwege", zegt hij.
Personeel
Uitbaters moeten niet alleen op alcoholgebruik letten, ze moeten ook voor hun personeel zorgen. Door oordopjes te regelen als het geluid harder dan 80 decibel is. "Dat heb je volgens mij al als je een beetje hard praat", zegt Heutink. Hermans heeft ze standaard klaarliggen voor de mensen die in zijn bedrijf werken.
Garderobe
Aan een bewaakte garderobe voor de klanten doen beiden niet. "We hebben hier een kapstok, maar in onze regels staat dat we niet verantwoordelijk zijn voor verlies", zegt Hermans.
Oordopjes
Leuk feest hoor. Maar die carnavalsmuziek... Kan vervelend zijn voor het personeel. Horecabazen zijn verplicht hun medewerkers oordopjes te geven die ervoor zorgen dat wat zij horen niet boven de 80 decibel uitkomt. Om aan te geven hoe hard dat is: met het doorspoelen van een toilet kom je al op dat aantal decibellen. Een wekker, een haardroger en een fluitketel: hetzelfde verhaal. En dan hebben we het nog niet over het carnavalslied van Veul Gère: Liever schuin erin dan recht d'r neffe.
Schmink
Hoe weet je nou of je met een jongen of meisje van onder de 18 te maken hebt (in verband met drankverstrekking) als die als opa of opa is vermomd?
Nou, dat valt voor kroegbazen niet mee, stelt Horeca Nederland. Bij geschminkte gasten is het sowieso niet te doen de leeftijd te bepalen. Volgens de wet is de horecaondernemer wel verplicht om de jonge kroegbezoeker te controleren, bijvoorbeeld door naar de ID-kaart te vragen. Maar ga dan maar eens vergelijken.
Jassen
Een probleem met carnaval waar menigeen mee te maken krijgt: de verdwenen jas. Per ongeluk meegenomen? Gestolen? Zeg het maar. Of de kroegbaas verantwoordelijk is? Dat ligt eraan. Als er betaald moet worden voor de garderobe, dan mag je er als gast van uitgaan dat die ook goed wordt bewaakt. En als die jas verdwenen is, dan kan de klant de café-eigenaar aansprakelijk stellen. Ook al heeft die er een bordje hangen waarop het tegendeel wordt beweerd. Het is iets om rekening mee te houden.
Slingers
Natuurlijk wil je je feestzaal vrolijk versieren. Maar die slingers moeten natuurlijk niet bij de eerste de beste aanraking met een sigarettenpeuk (let op, roken is verboden!) in de fik vliegen. Volgens de brandweer is lang niet alle gebruikte versiering in orde. Er zijn slingers in omloop waarvan op de verpakking staat dat ze brandvertragend zijn, maar waarvan dat in de praktijk niet blijkt.
Ultieme test: hou ruim tien seconden een vlam bij de slingers. Gaan ze branden, dan zijn ze niet geschikt.
Roken
Of intensief hossen en roken samengaan? Je kunt het je afvragen. Het antwoord is niet zo belangrijk, roken is toch al verboden in de cafés. Of valt erover te praten? Nee, niet voor wat betreft de gewone sigaret. Die is en blijft hartstikke verboden. Voor de verstokte roker biedt de e-sigaret wel uitkomst.
Een elektronische sigaret mag volgens de wet gewoon worden opgestoken, stelt Koninklijke Horeca Nederland. De e-sigaret wordt namelijk niet als tabaksproduct aangemerkt.