Nieuws Personeel
Cheque koppelt student en ondernemer

De kennischeque biedt ondernemers de kans een student met subsidie in te huren voor specifieke opdrachten, schrijft het Brabants Dagblad vrijdag.
Tilburgse mkb-bedrijven kunnen met subsidie studenten inhuren om vraagstukken op te lossen via de zogeheten kennischeque. Op die manier hoopt de gemeente Tilburg het lokale bedrijfsleven en de studenten dichter bij elkaar te brengen en in de toekomst voor de stad te behouden.
Een nieuwe marketingstrategie? Het regelen van certificering voor een nieuw product? Als een mkb'er kun je niet overal verstand van hebben. Die kennis is vaak wel aanwezig bij studenten van een van de vele opleidingen die deze stad telt. Met het invoeren van de kennischeque wil de gemeente Tilburg de koppeling maken tussen de student en het lokale bedrijfsleven.
De vraagstukken kunnen worden uitgevoerd door studenten van het mbo, hbo en de universiteit. De gemeente denkt onder meer aan productverbetering, nieuwe manieren van werken, marketingstrategieën en marktanalyse. Hierdoor komen studenten meer in aanraking met de stad en het lokale bedrijfsleven. De gemeente wil studenten graag ook na de studie aan de stad binden.
Het idee voor de Tilburgse kennischeque komt uit de koker van Joost van Puijenbroek, die inspiratie putte uit Limburg, waar de kennischeques al langer in zwang is. Hij lanceerde het tijdens de verkiezingen namens zijn toenmalige partij Trots. Het idee werd, net als Van Puijenbroek zelf, ingelijfd door het CDA.
Hij ziet drie pluspunten. "Het vestigingsklimaat in Tilburg wordt verbeterd, het mkb wordt in staat gesteld door te groeien en studenten worden door de opgedane ervaring meer verbonden aan Tilburg."
TheorieVolgens Ton Wilthagen van Tilburg University klinkt de kennischeque leuk in theorie, maar hangt het succes af van wat je eromheen organiseert. "Het mkb heeft behoefte aan kennis en heeft weinig middelen om externe expertise binnen te halen. Daarin kunnen studenten een nuttige rol vervullen. Maar het zou zonde zijn als het blijft bij een individuele student die een enkel bedrijf een korte tijd helpt."
"Het zou goed zijn als bedrijven een duurzame relatie opbouwen met de instelling achter de student, zodat meerdere studenten een bedrijf op langere termijn verder kunnen brengen. Nog beter zou zijn als niet een enkel bedrijf profiteert, maar een groep van bedrijven met dezelfde noden. Dat is lastig, aangezien het mkb in Tilburg nauwelijks is georganiseerd, maar wel de grote uitdaging."
60.000 euroDe gemeente trekt dit jaar 60.000 euro uit voor de proef. Daarmee moeten vijf tot tien cheques worden bekostigd.