Nieuws Personeel

Collega's in zwembroek

Waarom zou je met collega's op kantoor blijven als je overal waar internet is kunt werken? Een 'workation' is goed voor teambuilding, productiviteit en bruine benen, schrijft Het Parool.

Marike Wouters | Beeld: Studio Odilo Girod 11 augustus 2016

Workationjpg2

De jeu-de-boulesballen rollen door de Italiaanse olijfgaard. De collega's van het Amsterdamse it-bedrijf Sendsteps hebben tussen de bomen een zitje gemaakt en wisselen hun brainstormsessie af met een spelletje. Op de heuvel achter hen ligt de villa met zwembad, die ze een week hebben gehuurd voor een 'workation', een modieuze term voor werkvakantie.

Wie op workation gaat, vertrekt naar een exotische bestemming om aldaar online te blijven en werk af te wisselen met leuke activiteiten. Kan als ZZP'er, maar ook op kosten van de baas. "We doen dit jaarlijks met het team," zegt directeur Mike Coumans (32). "Wij zitten met z'n tienen in een villa vlakbij Rome. Een lokale internetboer heeft het zwakke wifisignaal in huis versterkt, zodat we allemaal met onze laptops en telefoons op het wifinetwerk kunnen." Zo kan het contact met klanten worden onderhouden tussen de potjes volleybal in het zwembad, een uitstapje naar Rome en de vorstelijke lunches door.

De trend van flexwerken in het buitenland is bij meer internetbedrijven en start-ups te zien. De combinatie van werken en vakantie vieren met je collega's levert bedrijven creativiteit en bovenal teambuilding op. Míts de workation efficiënt wordt ingericht. In een tropische omgeving is natuurlijk meer afleidingsgevaar dan op kantoor. Een workation valt of staat bij een dagschema en een flinke dosis discipline. "We zorgen altijd dat we 's ochtends tussen negen en twee productief bezig zijn, zodat we daarna leuke dingen kunnen gaan doen," zegt Yousef El-Dardiry (27) van TweetBeam, die al twee keer met zijn compagnon en werknemer naar Zuid-Spanje is geweest.

TweetBeam maakt visualisaties van sociale media voor evenementen, maar die hoeven niet per se op kantoor in Amsterdam tot stand te komen. En dus stapten ze, op kosten van het bedrijf, op het vliegtuig, huurden een appartement en werkten onder de Spaanse zon vrolijk door. "Het is te gek dat we ons werk kunnen voortzetten vanaf een andere locatie. De reis versterkte daarbij de teamband en hielp ons van iets meer afstand naar het bedrijf te kijken."

Vette villa

Net als TweetBeam kwam het team van Sendsteps enthousiast terug van de werkvakantie in Italië. Vond iedereen het leuk om met zijn collega's op vakantie te gaan? Unaniem: ja. "Als je op kosten van de zaak een vette villa in Italië aanbiedt, vindt iedereen dat fantastisch," zegt Coumans. "En wat een workation doet met je team is echt mega. Je komt heel anders terug dan dat je er heen ging. Je leert elkaar beter kennen en ook op een heel andere manier." Ananda Jenny (30) was de enige vrouw die meeging, maar had daar geen problemen mee. "Ik vond het gelijk een leuk plan. Ik hoopte wel dat ik een slaapkamer voor mezelf zou krijgen en niet op een gedeelde kamer hoefde te slapen. Daar werd gelijk aan gedacht. Ik kreeg een eigen kamer, die door de mannen al snel werd omgedoopt tot prinsessenkamer," zegt Jenny. Ook met de collega's die ze op kantoor minder spreekt, bleek het gezellig. "Als een paar mensen aan het koken zijn en je opeens naast een collega zit waar je normaal gesproken minder mee omgaat, heb je toch leuke gesprekken omdat je in een andere sfeer zit."

Ook Onno Bossen (30) ging op workation en vond de reis met collega's zeer geslaagd. Hij vertrok, deels op kosten van de zaak en deels op eigen kosten, naar Malta met een projectteam van advertisingbureau Zanox. Voor Bossen bevorderde de exotische omgeving de creativiteit en de groepssfeer. Met je collega's aan het werk zijn in je zwembroek creëert een ander sfeertje dan op kantoor. "Het is eigenlijk een beetje teambuilding. We hebben elkaar veel beter leren kennen tijdens de reis."

Productiviteit

Een andere variant van workation is een vorm die voornamelijk om werk draait. Dit om de productiviteit rond een bepaald project te vergroten. Emiel Janson (25), app-designer bij Blendle, is inmiddels twee keer met zijn team een huisje in Nederland ingedoken om afgezonderd van de buitenwereld aan een project te werken. Via Airbnb huurden ze een huis met een grote tafel waar ze met z'n vijven aan konden werken. "Beide keren waren super. Je blijft veel meer gefocust op je werk, waardoor alles supersnel gaat," zegt Janson. "Knopen doorhakken gaat ook makkelijker, omdat je met z'n allen bij elkaar zit." Vaak werkten ze zo'n twaalf uur per dag, en als ze er goed in zaten, gingen ze 's nachts nog even door. "De Playstation ging ook mee, zodat we tussendoor wel een beetje Fifa konden spelen."

Naast workations van bedrijven zijn er ook talloze zelfstandige ondernemers die regelmatig een paar weken vanuit het buitenland opereren. Zolang er maar wifi is. Deze zogenoemde 'digitale nomaden' vinden elkaar in co-workinghuizen, die wereldwijd als paddenstoelen uit de grond schieten. Bijvoorbeeld Hubud op Bali of SunDesk aan de Marokkaanse kust: grote huizen op een mooie locatie met wifi en tafels waar je je laptop kunt openslaan.

Wie iets meer sturing wil geven aan zijn workation kan een volledig verzorgde flexwerkvakantie boeken. Online marketeer Elmar Haker (32) van Flaks organiseert workations voor sportieve ondernemers in het Spaanse surfoord Tarifa. Vanuit een riant huis met tuin werken ze elke ochtend voor zichzelf, om in de middag met de groep te kunnen surfen.

Haker richtte Flaks vijf jaar geleden op uit de behoefte om gelijkgestemden te vinden, die ook door hun online werkzaamheden de mogelijkheid hebben om vanuit het buitenland te werken. En dat is gelukt. Inmiddels kent hij genoeg andere digitale nomaden, waar hij weken of zelfs maanden mee op dezelfde plek zit. Zijn huis in Nederland heeft hij opgezegd. Als fulltime digitale nomade brengt hij de ene helft van het jaar door in Tarifa, de andere helft in tropische oorden om de winter te ontvluchten. Een uit de hand gelopen werkvakantie die niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig kan een weekje workation met je team ook al een enorme verrijking zijn.

TIPS VOOR EEN GESLAAGDE WORKATION Tip van Tweetbeam:

Doe alles vol! Zorg dat je intensief werkt én intensief vakantie viert en voorkom dat je alles half doet. Bedenk activiteiten voor in de vrije tijd.

Tip van Sendsteps

Wijs dagplanners aan. Elke dag is een ander tweetal verantwoordelijk voor de boodschappen, het eten en de activiteiten. Zo kunnen de anderen doorwerken als er gekookt wordt en heeft iedereen een keer inspraak in wat er gedaan wordt in de vrije tijd.

Tip van Flaks

Discipline. Als je één dag verzaakt, is het makkelijk om meer dagen te verzaken. Sta op tijd op en zorg dat je heel efficiënt een paar uur werkt en die vakantie uiteindelijk echt verdient. Voor zzp'ers geldt dat al helemaal. Niemand weet wat je precies af moet hebben die dag, dus je moet de discipline uit jezelf halen.

Tip van Blendle

Zorg voor een huis met een grote werktafel en goede wifi waar je met meerdere laptops en telefoons tegelijkertijd op kunt, zodat iedereen prettig kan werken.

Gerelateerde artikelen:

Workation: Met je laptop naar een tropische oord