Nieuws Personeel

Compleet verrast door twee zoons

Jarry Popelier | Foto: Sandra Peerenboom 28 januari 2016

Duiksportlieven1065

Nee, Herman Lieven (70) had nooit gedacht dat een van zijn zoons hem zou opvolgen. Laat staan twee. Hij dacht er een jaar of twintig geleden aan om de zaak (Herman Lieven Duiksport in Den Bosch) te verkopen, zo schrijft het Brabants Dagblad donderdag.Het was tijd meer van het leven te gaan genieten en hij had zowel Patrick (45) als Edwin (41) nooit op enige interesse voor de winkel kunnen betrappen. Edwin: "Ik kan me niet herinneren dat ik in de winkel heb meegeholpen. Ik was bezig met ijshockey, in ieder geval niet met de zaak of school. Ik hopte van baantje naar baantje."

Patrick was al helemaal niet in beeld. Die was op zijn twintigste naar Amerika vertrokken en had na zijn studie een baan als consultant. Maar toen er een plek vrij kwam in de winkel, besloot Herman om Edwin toch te polsen. Waarom ook niet, dacht Edwin. "Ik begon gewoon onderaan. Dozen uitpakken, stofzuigen, in de winkel helpen. Maar na een maand wist ik al: dit is leuk! Ik hou er van om met mensen te praten en ik hield al van watersport. Ik wist dus best waar de klanten het over hadden, dat scheelde."

Dat was eind 1995. "Ik wist niet wat ik meemaakte", zegt pa. Twee jaar later werd zijn verwondering nog groter toen Patrick belde: "Ik had een goede baan en verdiende veel geld, maar ik was niet happy en heb mijn ouders gevraagd of er plek in de zaak was."

Vierde generatieIn 2000 namen Patrick en Edwin de zaak over. "Zo snel kan het gaan", zegt Patrick. Dus is Herman Lieven nog steeds in handen van de familie en toe aan de vierde generatie. De zaak werd in 1898 begonnen door Herman, naam-genoot en opa van Herman. Tot vorig jaar was de winkel gevestigd aan de Oostwal, maar ruimtegebrek maakte een verhuizing naar de Rietveldenweg noodzakelijk.

Een eeuw geleden hield de winkel zich voornamelijk bezig met boten, nu vooral met duik- en zeilsport. De taken tussen de broers zijn mooi verdeeld. Patrick doet het kantoorwerk; Edwin staat in de winkel. Herman had nooit durven dromen dat zijn zoons hem zouden opvolgen. Dat doet Edwin soms stiekem wel. "Fantastisch als mijn zoontje het zou overnemen. Dat is nog wel heel ver weg." Patrick: "Haha, hij moet nog vier worden!"