Nieuws Personeel

Computerclub DigiTech, voor digitale klussen

Computers en laptops slopen om ze daarna weer in elkaar te zetten. Dat doen de vrijwilligers van de afdeling DigiTech van Stichting Pathmosdigitaal onder meer. De computerclub zit in de Performance Factory en is vier jaar geleden bedacht door Frank Dekker. Binnenkort neemt hij afscheid van zijn geesteskind.

Van onze redactie 19 februari 2016

Frank dekker frans nikkels

In de donkere ruimte waar de afdeling van DigiTech zit, werken vooral mannen. Verse koffie. Verlegen schuiven ze aan. Met mensen kunnen ze net iets minder makkelijk communiceren dan met computers. Vrijwilligers met en zonder een beperking werken hier.

Wil Kreutz heeft geen beperking. Hij is met zijn 61 jaar de oudste van het stel. Zo voelt hij zich niet. Over zijn leeftijd maken de vrijwilligers grapjes. Zeker nu, met de op komst zijnde verhuizing volgend jaar. Als Kreutz aan het einde van de dag klaagt over rugpijn, plagen ze hem. Humor is een prettige afleiding voor het geconcentreerde werk dat ze doen, zeggen de computermannen.

SamenwerkingKreutz is van beroep financieel expert. Nu sloopt hij printers. "Leuk en mooi om te doen. Iedereen behandelt elkaar hier gelijk." Kreutz komt bij DigiTech binnen via een samenwerking met Humanitas. Er is ook een samenwerkingsverband met woningcorporatie Domijn. Projectleider van Domijn Ronald Jonker onderstreept het belang van DigiTech op deze plek in de Performance Factory. "Dit bedrijf is voor ons belangrijk omdat het perfect in het plan van maatschappelijke betrokkenheid past. In 2017, na de verbouwing, krijgt DigiTech een definitieve plek in gebouw Zuid." De woningcorporatie maakte eerder ook gebruik van de diensten van de vrijwillige computerdienst.

De sfeer is goed en er is weinig werkdruk. Buddy Grunnekemeijer (24) is net als Kaj Jansen (27) autistisch. De mannen zitten naast elkaar. "We hebben dan wel dezelfde beperking, maar een totaal ander karakter", licht Grunnekemeijer toe. Op de werkvloer verloopt alles zonder problemen. Hij houdt zich bezig met webdesign, netwerkbeheer en reparaties. Ook neemt hij de telefoon op. Grunnekemeijer heeft zijn studie ICT afgerond en hoopt door te kunnen stromen naar een vaste baan.

ComputerlessenJeroen de Vries (44) werkt 20 uur als vrijwilliger voor DigiTech. Ieder heeft zijn eigen taak. Joey de Jonge (28) doet al twee jaar de boekhouding. Behalve het repareren van computers en laptops bouwen de vrijwilligers websites en installeren ze beveiligingscamera's voor bedrijven en particulieren. Ze helpen ook met smartphones. Afgeschreven computerapparatuur krijgt een nieuw leven. Veel materiaal wordt gerecycled. Ook zijn er gratis computerlessen voor ouderen, mensen met een uitkering of cliënten van de voedselbank

Frank Dekker (60), initiatiefnemer van de stichting Pathmosdigitaal, heeft negen hartinfarcten gehad. Op doktersadvies moet hij stoppen met alle activiteiten. De Enschedeër heeft heel wat uren in zijn stichting zitten, waarmee hij iedereen toegang wil geven tot internet. Stond om zes uur op en was 's avonds laat weer thuis. Ongezond leven, slecht eten. Dekker vertrekt 1 maart naar Zuid-Frankrijk voor een rustiger leven. Hij heeft er een boerderij gekocht en gaat wandelen en schilderen.

TrotsDe afdeling DigiTech en Dekkers taken worden overgenomen door vrijwilliger Jeroen de Vries. "Ik vind het een prettig concept en een nobel streven", zegt De Vries. Samen met de collega's zet hij de schouders onder het groeiende Pathmosdigitaal. Op de achtergrond blijft Dekker zijn club volgen. "Ik ben trots op wat ik heb neergezet. Iedereen accepteert elkaars handicap. In het begin moest ik ze wel eens de woorden uit de mond trekken, nu praten ze veel meer. Twee zijn zelfs doorgestroomd naar een vaste baan."

Foto: Frans Nikkels