Nieuws Personeel

Corporate Queer: organisatie wil af van 'heteronormativiteit' in bedrijfsleven

Corporate Queer, een Nederlands kennisplatform dat de heteronorm binnen het bedrijfsleven aan de kaak stelt, lanceert vandaag een postercampagne die bij moet dragen aan het doorbreken van 'de heersende standaard in de zakelijke wereld'. Het platform streeft naar een gelijkwaardige behandeling van iedereen, ongeacht genderidentiteit of seksuele voorkeur, op de werkvloer en daarbuiten: een samenleving waar ‘uit de kast komen’ niet meer nodig is.

Van onze redactie 5 oktober 2020

Pride hema gelijkheid queer shirt

Pride-T-shirts van Viktor&Rolf, vorig jaar bij de HEMA. Foto: ANP

De organisatie Corporate Queer (CQ) zet zich in voor een kantoorklimaat waarin iedere werknemer zichzelf kan zijn en waar conformiteit aan de norm geen voorwaarde is voor zakelijk succes. Aan de hand van verschillende trainingen en veranderprogramma’s helpt het platform organisaties zoals VodafoneZiggo, ABN AMRO en ING bij het creëren van een veilige bedrijfscultuur voor iedereen.

Tijdens deze trainingen en programma's wordt bijvoorbeeld basiskennis over begrippen als heteronormativiteit, panseksueel of intersekse onder de loep worden genomen. Ook worden inclusief leiderschap en voorbeeldgedrag uitgelicht.

Schijntolerantie in bedrijfsleven

Afgelopen jaar deed CQ in samenwerking met magazine L’HOMO. onderzoek naar de ervaringen van LHBTI’ers op de werkvloer. Remco Boxelaar, oprichter CQ: ,,Uit het onderzoek blijkt dat er op werk vaak sprake is van zogeheten 'schijntolerantie': collega’s vinden het over het algemeen niet erg als jij een partner hebt van hetzelfde geslacht, zolang je maar niet overdreven doet. ‘Doe normaal, dan doe je al gek genoeg’. De acceptatie stokt bij gender non-conform gedrag: een man die zich feminien kleedt, een vrouw die zich masculien uit of wanneer iemand zich als non-binair identificeert.”

Met de campagne ‘Be professional. Be you.’ wil CQ bewustwording creëren over het feit dat er nog veel werk valt te verrichten ten behoeve van de sociale acceptatie en gelijke behandeling van LHBTI’ers op de werkvloer.

''We willen organisaties uitnodigen en stimuleren een werkomgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn''

Remco Boxelaar, oprichter CQ

Werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn

Alhoewel het principe van 'uit de kast komen' door een deel van de nieuwe generatie LHBTI’ers als controversieel en onnodig wordt ervaren, koos CQ juist deze dag om naar buiten te treden met de ‘Be professional. Be you.’-campagne. Volgens het kennisplatform is Coming Out Day, aanstaande zondag 11 oktober, nog altijd het ideale moment voor een goed gesprek.

,,Waar het om gaat is dat we de status quo bevragen en op een positieve manier uitdagen. We willen organisaties uitnodigen en stimuleren een werkomgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn,” aldus Boxelaar. Voor de campagneposter staat Boxelaar zelf model, met één deel van zijn gezicht gemaquilleerd. Het sprekende beeld toont dat masculiniteit en femininiteit in één persoon samen kunnen komen en geen uitersten hoeven te zijn.

'Uiterlijkheden mogen geen invloed hebben op zakelijke capaciteiten'

,,Gender is een spectrum. Een krachtige leider beschikt over hard én soft skills. Iemand kan zich masculien uiten én tegelijkertijd feminiene hobby’s hebben. In onze samenleving worden zaken regelmatig onnodig gelabeld. Het beeld benadrukt dat uiterlijkheden geen invloed mogen hebben op zakelijke capaciteiten.''

Lees ook: Diversiteit als basis succes: zo doet Dax Dasilva van Lightspeed het

Diversiteit in Bedrijf

Corporate Queer is een Nederlands platform voor LHBTI+ professionals en iedereen met een open mind. CQ houdt bedrijven een spiegel voor en roept hen indien nodig ter verantwoording. Bedrijven kunnen lid worden van het platform of Remco Boxelaar benaderen voor (leiderschaps)trainingen, veranderprogramma’s en strategisch advies. Boxelaar is zelf daarnaast toezichthouder bij Diversiteit in Bedrijf, een onderdeel van de Sociaal-Economische Raad (SER) en uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De interviews die hij doet met mensen uit het bedrijfsleven zijn hier terug te vinden en binnenkort ook als podcast.

Lees ook: Petra Lubbers: 'Hoe gebruik je als bedrijf diversiteit?'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.