Nieuws Personeel

Creatieve bedrijven en spetterende feesten in nieuw Groninger Stadslab

Een groot complex waarin creatieve bedrijfjes zich kunnen vestigen en dat ruimte biedt voor feesten en partijen. Dat is het idee achter het Stadslab dat ondernemers Willem Straat en Jurian Zijlstra op het voormalige Suikerunieterrein realiseren. Hun eigen bedrijf KeyPro zal zich ook in een van de loodsen vestigen, meldt de Groninger Ondernemers Courant.

Van onze redactie 8 augustus 2016

Suikerunie groningen fabriek suikermarkt suikerbieten suikerproductie zeeland

En dat wordt hoog tijd. De onderneming, die huizen inricht voor bijvoorbeeld expats, barst uit zijn voegen aan het Winschoterdiep waar het nu nog te vinden is. Het Suikerunieterrein bleek de ideale plek om naartoe te verhuizen. Er is veel ruimte en er hangt een creatieve vibe, vinden Straat en Zijlstra. Later dit jaar wordt gestart met de bouw van twee cilindervormige romneyloodsen met daartussen ruimte voor een podium.

Drie op de teller

Reclamebureau Rpublic tekende onlangs het huurcontract voor een ruimte in een van die loodsen. Ook een derde bedrijf heeft zich al gemeld. "De intentie is getekend, maar we kunnen nog niet zeggen wie dat is", blijft Willem Straat geheimzinnig.

Club, poppodium en containerhotel

Naast het Stadslab vestigen danceclub Paradigm en poppodium EMG Faktors zich binnenkort op het Suikerunieterrein. Ook containerhostel Rebel Rebel opent er binnenkort de deuren. Straat denkt dat het stukje Groningen daardoor straks niet alleen een broedplaats voor creatieve ideeën wordt, maar ook een perfecte plek om op stap te gaan voor dertigers.

Eigen podium

Het Stadslab kan dan zelf natuurlijk niet achter blijven. In het stuk tussen de twee loodsen komt een podium, dat zichtbaar wordt zogauw de deur geopend is. "Die deur komt op wielen van een trein van de NS te staan”, zegt Straat. “We kunnen ze wegrollen over een oud stuk spoorrails." Het podium kan worden gebruikt bij festivals als Kadepop, waarvan Straat en Zijlstra mede-organisatoren zijn. Het is de bedoeling dat er nog dit jaar gestart wordt met de bouw van het lab. Het pand moet in het voorjaar klaar zijn.