Nieuws Personeel

Cursus flexwerker als antwoord op robotisering

Ongeveer 17.500 flexkrachten krijgen de mogelijkheid onbeperkt online trainingen en cursussen te volgen om zich te ontwikkelen. De Apeldoornse uitzendorganisatie Timing heeft dat ingevoerd als antwoord op de 'robotisering' van de samenleving, meldt de Stentor.

Gep Leeflang (De Stentor) 18 april 2016

Flexwetwerkgever1065

Volgens Timing is het de eerste uitzendorganisatie die haar mensen deze service biedt. Tot dusver waren permanente scholingsmogelijkheden voorbehouden aan werknemers die ergens in vaste dienst zijn, stelt Timing. Ook mensen die flexwerk doen, hebben echter behoefte hieraan, stelt Timing. De maatschappij verandert namelijk in snel tempo. Werk dat nu nog door mensen wordt verricht, wordt steeds meer machinaal en digitaal uitgevoerd. Daardoor verdwijnen banen.

Laagbetaald segment"Vooral in het laagbetaalde segment is het banenlandschap sterk aan het veranderen", aldus Timing. Die robotisering van de arbeidsmarkt, waar de Tweede Kamer op 28 april over praat met minister Asscher, is voor de Apeldoornse organisatie aanleiding om per direct ruim negentig trainingen en cursussen aan te bieden met de bedoeling om dat aantal continu uit te breiden. De flexwerkers kunnen zich daardoor sneller aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt, verwacht Timing.

Creatief nadenkenTiming heeft mensen aan de slag op veelal laaggeschoold productiewerk, zoals magazijnmedewerkers, inpakkers en vorkheftruckchauffeurs. Ook heeft het flexwerkers in bijvoorbeeld administratie en schoonmaak. De aangeboden trainingen zijn volgens Timing veelal gericht op 'skills van de 21e eeuw'. Door bijvoorbeeld te leren om goed samen te werken of creatief na te denken, wordt de kans kleiner dat deze groep werknemers als gevolg van de robotisering zonder werk komt te zitten, stelt Timing.