Nieuws Personeel

De bakker runt nu een gasthuis in Oostenrijk

Jerry en Else-Marie Gunsing verlieten in 2014 hun woonplaats ’s-Heerenberg. Ze trokken samen met hun kinderen Zeth en Jyoti naar Oostenrijk en begonnen daar een gasthuis. Dat schrijft De Gelderlander.

Luuk Stam 22 juli 2016

Oostenrijk 1065

Dat ze niet in Nederland oud wilden worden, daar waren Jerry (46) en Else-Marie (44) Gunsing het wel over eens. Op zoek naar hun nieuwe thuis reden ze daarom in augustus 2012 twee weken lang met een camper door Oostenrijk.

VerliefdToen ze het Ennstal binnenreden, waren de twee direct verliefd op het mooie, brede dal met daaromheen een groot skigebied. Nu runen ze er samen Gästehaus Zum Steirischen Kuss.

Dat doen ze op zo'n 900 kilometer van de 's-Heerenbergse Molenstraat waar Jerry en Else-Marie twaalf jaar lang werkten in bakkerij Gunsing. In 2013 verkochten ze die bakkerij. Het werk in het plaatsje Aich bestaat voor hen niet langer uit brood bakken en verkopen, maar uit gasten ontvangen, ontbijtjes verzorgen en kamers schoonmaken. Kinderen Zeth (7) en Jyoti (4) gaan er naar school en spreken al een goed woordje Oostenrijks.

Het waren de kinderen die een paar jaar geleden een belangrijke rol speelden bij de beslissing van hun ouders. "Het voelde een beetje als nu of nooit", vertelt Else-Marie. "We dachten: als de kinderen ouder zijn, dan ga je zo'n stap niet meer maken." Daarbij zorgde een hernia ervoor dat het bakkerswerk voor Jerry steeds zwaarder werd. "En zo'n bakkerij leiden is vrij hectisch", vertelt hij. "Het managen van personeel was niet echt mijn ding."

RustHet gasthuis met tien kamers en in totaal dertig bedden bestiert het Nederlandse stel nu helemaal alleen. Else-Marie doet de boekhouding. Jerry is vooral de technische man.

"De rust van het werken zonder personeel bevalt goed", vertelt hij. "En vroeger stond je altijd al vroeg in de bakkerij. Nu ben je overdag echt tussen de mensen. Je viert de vakantie een beetje met ze mee. Natuurlijk is het werk, maar het voelt hier soms als een vervroegd pensioen."

Zijn vrouw Else-Marie is al net zo enthousiast. "Je hebt hier direct een thuisgevoel. Niks moet, alles mag. En het gebied is veelzijdig. Van ruig en uitdagend terrein tot juist heel gemoedelijke en romantische plekjes. Zowel in de zomer als in de winter is hier genoeg te beleven."

Dat beaamt ook Jerry, die na zijn laatste hernia-operatie van de grootste klachten af is. Hij wandelt en fietst geregeld en staat soms zelfs op een snowboard.

FamilieOf ze hun vertrouwde regio in Nederland niet missen? "Af en toe is het best lastig", geeft Else-Marie toe. "Familie en vrienden wonen er en het is 900 kilometer rijden. Je gaat dus niet even op de koffie. Toch zijn wij heel blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Het gasthuis loopt goed. En we zien onszelf hier over heel wat jaren al helemaal met een borreltje op een bankje in de bergen zitten. Ja, hier willen we zeker oud worden."