Nieuws Personeel

'De knop moet om bij werkgevers'

Het UWV en de uitzendbureaus starten maandag een campagne om ouderen - de grootste probleemgroep onder de werklozen - aan werk te helpen. Nu neemt maar een derde van de bedrijven extra maatregelen om deze 50-plussers aan te nemen, schrijft het AD.

Bart van Eldert 6 mei 2016

Tof Thissen 02

Tof Thissen was 58 toen hij plots weer vlinders in zijn buik kreeg: de vacature directeur van het UWVWerkbedrijf was hem op het lijf geschreven. Toch liet Thissen tijdens zijn sollicitatiegesprek al doorschemeren dat dit niet zijn láátste baan zou zijn. Wou u snel weer weg?"Nee, absoluut niet", zegt Thissen nu, bijna een jaar nadat hij is aangenomen. "Het gaat erom dat je zo niet moet denken", vertelt hij in zijn werkkamer op het hoofdkantoor in Amsterdam. "Het UWV moet niet denken dat ze mij nog 10 jaar met zich mee moeten slepen. En ik zelf om de dooie dood niet. Begrijp me goed, ik sprong een gat in de lucht toen ik was aangenomen. Zo zijn nu de vijftigers. Vol ambitie, meestal kerngezond. 50-plus is geen handicap." Oh nee? De nieuwste cijfers van het UWV stemmen niet vrolijk. "Het klopt dat slechts 36 procent van de bedrijven het afgelopen jaar een 50-plusser heeft aangenomen. In de sector ‘vervoer en opslag’ nemen bedrijven met 58 procent nog het vaakst mensen uit deze groep aan. In de ICT was dat maar 22 procent en in het onroerend goed bleef het hangen op 13 procent. Kortom, hoog tijd voor verandering." Wat beoogt de nieuwe campagne?"De baas kiest tussen iemand van 53 of van 33. De knop moet om bij werkgevers. Kijk voorbij leeftijd. 50-plussers hebben overwicht, stralen rust uit en zijn betrouwbare bakens in je bedrijf waar ze verder de jonkies het vak kunnen leren. En ze zijn punctueel en weinig ziek. Met de uitzendbureaus vragen we werkgevers om 50-plussers uit te nodigen voor een functie, zoals we dat al doen met het midden- en kleinbedrijf. Alleen de grote werkgevers van VNO-NCW moeten nog meedoen."

Dus na ontslag nog jaren flexen voor het uitzendbureau?"Uitzendwerk is een kans om aan de slag te komen. Alles is beter dan thuis zitten. Na 3 jaar en 2 maanden stopt de uitkering. En dan? Elke maand dat je langer werkloos bent, maak je minder kans op nieuw werk. En je voelt je steeds minder waard. Krom hout kijkt alleen omlaag. Ik zeg tegen iedereen: diploma’s zijn minder belangrijk. Het gaat om je kwaliteiten, uitstraling en drive: waar kunnen ze je midden in de nacht voor wakker maken? Als je er zelf niet in gelooft, gelooft niemand er in. Daar geeft het UWV trainingen in. We hebben al honderdduizend mensen leren netwerken, geleerd je sterke kanten te verkopen."Bijna de helft van de WW’ers is 50-plus: ofwel 200.000 mensen. Is de campagne dan genoeg?"Vrouwenemancipatie is ook geen zaak van de vrouw alleen. Iedereen moet anders denken." U ziet naast dat glazen plafond ook een grijs plafond?"Zeker. Ik was vroeger wethouder van ouderenzorg. Daar viel elke 50-plusser onder. En nog werken we 2 dagen per wéék voor AOW en pensioen. En 2 dagen per jáár aan onze scholing." Wat biedt u de 50-plusser?"Een persoonlijk gesprek helpt je naar een nieuwe baan. Voor deze groep is dat glashelder aangetoond. We gaan dat stap voor stap uitbreiden." Ondertussen blijft solliciteren tobben."Ik sprak een vrouw van 57 jaar, ontslagen uit een goede financiële functie. Solliciteerde verschrikkelijk veel. Nu zit ze in de laatste 2 maanden van haar uitkering, met drie studerende kinderen en een eigen huis. Dus geen bijstand. Dat snijdt me door de ziel. Daar haal ik mijn vuur vandaan om meer ouderen eerder aan het werk te krijgen. De aantrekkende economie biedt kansen. Vorig jaar vonden er 60.000 werk. Het is moeilijk, maar niet hopeloos."