Nieuws Personeel

De verlanglijst van Bill Gates

Anniek van den Brand 27 januari 2016

Billgates1065

We moeten af van het idee dat de strijd tegen honger, ziekte en armoede een hopeloze is. Wie naar de feiten kijkt, ziet dat het steeds beter gaat met de wereld. Hoe dat komt? Een kwestie van hard werken, innoveren en volhouden, weet Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates. Die was voor een bliksembezoek in Nederland, schrijft het AD woensdag.

Lees ook:6 inspirerende quotes van Bill Gates

Vooruitgang is niet iets magisch, hield Gates zijn gehoor dinsdag voor in Den Haag. Het is het resultaat van hard werken, van wetenschappers die niet van ophouden weten, van regeringen die de juiste beslissingen nemen, van bedrijven die geld steken in goede initiatieven. En om bedrijven, ondernemers en particulieren ertoe te bewegen te blijven bijdragen aan een betere wereld, moeten ze weten dat het helpt, vindt hij.

Een paar minuten eerder is de wereldberoemde Amerikaan de zaal in geleid, naar zijn stoel op de voorste rij van de Glazen Zaal in Den Haag. Voor de deur twee zwaarbewapende marechaussees, binnen opvallend veel opgewonden twintigers en dertigers, die zijn meegekomen met Thomas Vaassen (33) en Merel Rumping (31). Deze twee jonge ondernemers mogen vanochtend hun start-up aan Gates presenteren, en zijn commentaar tegemoet zien.

Maar voor het zover is, test de bevlogen datastatisticus professor Hans Rosling de toeschouwers in de zaal op hun kennis over de stand van de wereld. Met zes vragen toont hij aan dat de ideeën die de gemiddelde Nederlander heeft over ontwikkelingslanden zo'n jaar of 30 achterlopen bij de feiten.

KinderziektesWeten we bijvoorbeeld 1: hoeveel kinderen tegenwoordig worden ingeënt tegen de mazelen, de meest levensbedreigende van alle kinderziektes? Of weten we 2: hoeveel meisjes van hun zevende tot hun dertiende jaar naar school gaan? Weten we misschien 3: hoeveel mensen ter wereld elektriciteit in hun huis hebben? En weten we 4: hoeveel kinderen er in het jaar 2100 zijn? Hebben we 5: enig idee van de gemiddelde levensverwachting? En 6: weten we of de extreme armoede is afgenomen?

Vrolijk dansende stippenMet de landen van de wereld als vrolijk dansende stippen op een grafiek, toont hij zijn gehoor hoe het sinds jaren de goede kant op gaat met kindersterfte, geboortecijfers, onderwijs en vrede. En hij laat zien dat denken in termen van wij (ontwikkelde landen) en zij (onderontwikkelde landen) een volkomen achterhaald concept is.

Gates - die er in zijn iets te ruime pak ouder uitziet dan zijn 60 jaar - neemt plaats op het podium. Thomas Vaassen mag, in precies 3 minuten, zijn Landmapp presenteren; een bedrijf dat kleine boeren in ontwikkelingslanden helpt hun land te registreren om zo het officiële eigendomsrecht te verwerven. 90 procent van de boeren daar heeft namelijk niets op papier staan. Na hem vertelt Merel Rumping over haar Legbank, dat betaalbare en comfortabele beenprotheses maakt voor de allerarmsten, van wie 14 miljoen het moeten stellen zonder benen, meestal doordat ze op een landmijn zijn gestapt. Bovendien kan Legbank mensen binnen een week leren hoe ze protheses kunnen maken, zodat ze een echt vak hebben.

Lekker hoogGates wordt gevraagd de dertigers een doel te stellen voor het komende jaar. Linkshandig schrijft hij met een dikke stift op het bordje van Landmapp dat het bedrijf komend jaar voor 15.000 boeren nieuwe metingen moet verrichten, en niet alleen in de vier Afrikaanse landen waar ze dat nu doen, maar ook in een nieuw land. De Legbank moet van Gates het komend jaar vijftien nieuwe uitgiftepunten in Colombia bouwen en zich ook vestigen in een land buiten Colombia.

Thomas Vaassen verzucht dat hij zelf eerder aan 5000 dan aan 15.000 nieuwe metingen in 2016 had gedacht, maar hij vindt het geweldig dat Gates de lat 'lekker hoog' legt. Merel Rumping zou het liefst meteen naar Colombia bellen om haar mensen te vertellen wat de doelen voor het komend jaar zijn.

Wie dacht dat iemand als Bill Gates niets meer te wensen heeft, vergist zich. Bovenaan zijn verlanglijst prijkt de hoop dat 2016 het jaar zal blijken waarin het allerlaatste polioslachtoffer wordt geregistreerd. En verder hoopt hij de dag nog te beleven dat niemand meer wordt besmet met malaria.

Zo snel als hij kwam, wordt Gates weer weggeleid, omringd door veiligheidsmensen. Op naar Amsterdam, waar hij een toespraak zal houden voor de Europese wetenschapsministers. In Den Haag zindert de zaal nog even na.

(De juiste antwoorden: 1. 85 procent; 2. negen van de tien; 3. acht van de tien; 4. niet meer dan nu, het aantal kinderen stijgt niet meer; 5. 71 jaar en 6. De extreme armoede is de afgelopen 20 jaar bijna gehalveerd maar doordat de wereldbevolking in dezelfde tijd is verdubbeld, zijn in absolute aantallen nog altijd evenveel mensen arm).