Nieuws Personeel

De zeven regels van hotelier meneer Reimers

Hotelier Willem Reimers, beter bekend als meneer Reimers, vertelt in het nieuwe boek 'De zeven regels van meneer Reimers' over gastvrijheid, ondernemen en goed fatsoen. Aan de hand van persoonlijke anekdotes beschrijft hij de regels waar hij zijn carrière aan te danken heeft.

Aurora Peters | Foto: Uitgeverij Haystack 3 september 2016

Meneer Reimers 1065

Het boek is niet alleen bedoeld voor horeca-ondernemers. Elke MKB-er met of zonder personeel kan wat leren van de praktijkvoorbeelden van meneer Reimers. Het was dan ook niet voor niets dat het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan de broers Marcel (links op de foto) en George Wüst (rechts) van autodealer Auto Wüst. Zij hadden het Carel Wüst Museum ter beschikking gesteld voor de boekpresentatie. [Tekst gaat verder na de foto]

Goede manieren De regels die Reimers in het boek uiteenzet, zijn de richtlijnen waar hij naar eigen zeggen altijd naar gehandeld heeft. In de inleiding schrijft hij: "Het boek gaat niet alleen over etiquette en goede manieren, maar ook over omgaan met medewerkers, meer verkopen, jezelf onderscheiden en kansen zien." De zeven regels in het kort:

Regel 1: Gastvrijheid is geen luxe maar noodzaakZit gastvrijheid niet in je? Dan wordt het nooit wat volgens meneer Reimers: "Gastvrijheid begint met oprechte aandacht hebben voor je gast of klant, op een natuurlijke manier." Reimers is aanhanger van de stelling 'de klant is koning en het bedrijf is keizer.' Gastvrijheid staat te allen tijden voorop, maar uiteindelijk bepaal je als hotel, restaurant of winkel zelf waar de grenzen liggen.

Regel 2: De beste zet is de omzet Wat zeg jij tegen een klant als hij of zij binnenkomt? Beperk het in elk geval niet tot een simpel 'hallo'. Meneer Reimers schrijft: "Zijn wij samen naar school geweest, hebben wij samen geknikkerd? Niet? Dan is het gewoon 'dag meneer', ongeacht de leeftijd." Volgens de hotelier is het simpel: wie zich welkom voelt, is bereid geld uit te geven. Wees dus eerlijk, ga niet aansmeren en zorg voor een stukje beleving.

Regel 3: Je moet altijd voor een tien gaan Ga niet voor het grote geld. Een echte ondernemer heeft passie, is een perfectionist en heeft vakkennis. Een goede ondernemer zet zich 150 procent in, kan omgaan met druk en gaat uit van zijn eigen kracht. Voldoe jij aan de eigenschappen die meneer Reimers beschrijft?

Regel 4: Een goede baas geeft het goede voorbeeld Hoe kies je je personeel en waar moet goed personeel aan voldoen? En wie moet je wel in je team hebben en wie absoluut niet? Aan de hand van verschillende types zoals 'de telaatkomer', 'de meeloper' en de 'klassiek- correcte werknemer' legt Reimers uit waar een goed team aan moet voldoen. En de baas? Die komt ook aan bod: "Geef een compliment als iets goed gaat, maar let op: wel gedoseerd. Als je elke dag zegt dat het een fantastische dag was, werkt het niet meer."

Regel 5: Wees niet bang voor tradities en niet voor trends Ken het verleden én ga met je tijd mee. Volgens meneer Reimers kun je het belang hiervan aflezen aan de ontwikkeling van het eten. Hoofdstuk 5 beschrijft de geschiedenis van de Nederlandse keuken.

Regel 6: Met ‘nikserigheid’ kom je er niet V&D komt er niet goed vanaf: "Het enige dat V&D goed heeft gedaan, is food. De La Place-formule is gepikt van het Zwitserse Mövenpick, maar beter goed gejat dan slecht bedacht.” Hoe kan een goede ondernemer zich onderscheiden van zijn of haar concurrent? Meneer Reimers heeft persoonlijke aandacht, service, een specialiteit waarmee iemand zich kan onderscheiden en klantenbinding hoog in het vaandel staan.

Regel 7: Een T-shirt is ondergoed Hoe heurt het eigenlijk? Om te beginnen met goede manieren, etiquette en de juiste kleding. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: "Ik kan het niet genoeg benadrukken: etiquette gaat – naast de praktische regels – altijd om common sense, gezond verstand. Vraag je altijd af: wat vind ik zelf prettig?"

Willem Reimers is bekend als sidekick van chef-kok Herman den Blijker in verschillende televisieprogramma’s. Na een jarenlange carrière in de hotellerie richtte hij Reimers Hotel Consultancy op. Het boek 'De zeven regels van meneer Reimers is opgetekend door journalist en auteur Ria Harmelink en uitgegeven door uitgeverij Haystack.