Nieuws Personeel

De zomer van Van Lanschot Bankiers-topman Guha

Bij zijn aantreden als hoogste baas bij Van Lanschot Bankiers in Den Bosch in 2013 ontstond veel commotie over zijn bonus van 750.000 euro. Nu een paar jaar later is de opwinding weggeëbd. Karl Guha is voortvarend de klus waarvoor hij is aangenomen aan het volbrengen en de Bossche bank geniet weer vertrouwen van klanten en investeerders. Zo schrijft het Brabants Dagblad.

Henk Snijders 8 augustus 2016

Karlguhavanlanschot

Bij zijn aantreden als hoogste baas bij Van Lanschot Bankiers in Den Bosch in 2013 ontstond veel commotie over zijn bonus van 750.000 euro. Nu een paar jaar later is de opwinding weggeëbd. Karl Guha is voortvarend de klus waarvoor hij is aangenomen aan het volbrengen en de Bossche bank geniet weer vertrouwen van klanten en investeerders.

De bank wilde in 2013 de in Nederland geboren Karl Guha per se aan zich binden. Zijn kwaliteiten in de bankwereld werden geroemd. En hoewel Guha in Nederland is geboren heeft hij het overgrote deel van zijn 52 levensjaren in het buitenland doorgebracht. Hij vervulde onder meer functies in België, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Italië. Bij de ABN Amro en buitenlandse banken, voordat Van Lanschot hem binnenhengelde. Zijn aanstelling loopt tot begin 2017, maar hij kan ook zomaar worden herbenoemd. Guha werd vorig jaar al gevraagd als zomergast, maar hij had het destijds nog te druk om in zijn fotoalbums te duiken. Een hernieuwd verzoek willigt hij ditmaal graag in. Hij grasduint daarvoor vooral in zijn familiegeschiedenis.

De zomer is duidelijk zijn favoriete jaargetijde. "In maart, als de kou en duisternis van de winter vertrekken, begin ik altijd uit te zien naar de zomer. Denk aan de beroemde uitspraak van John Steinbeck, de Amerikaanse schrijver: 'What good is the warmth of summer, without the cold of winter to give it sweetness'.

In de wintermaanden is goede koffie een van de zaken om aan de zomer te laten denken. Hij hoeft voor een goede kop koffie slechts de straat bij het hoofdkantoor van Van Lanschot aan de Hooge Steenweg over te steken. "Daar geven twee fantastische barista's mij het gevoel van de zomer, hoe koud het ook is."

"Zomer betekent voor mij, meer dan wat dan ook, tijd doorbrengen met gezin en familie. Lange, lichte dagen, lazy afternoons. Ik houd ervan om 's ochtends te wandelen en te kijken naar het licht en de schaduwen in het landschap. Nooit direct na de lunch, zoals veel Nederlanders doen, zelfs als ze op vakantie in een warm land zijn. Een Italiaans spreekwoord zegt dat alleen dolle honden en Engelsen 's middags gaan wandelen in de zon. Dat geldt dus ook voor Nederlanders! Een siësta (een belangrijke Italiaanse uitvinding) en het lezen van een goed boek op een koele plek vind ik een veel beter idee." Het is helder dat de zomer voor Guha belangrijk is. Samenzijn met zijn gezin. "Kortom, zomer staat voor mij voor al het goede in het leven."