Nieuws Personeel

'Delen van talentvolle werknemers is gunstig'

Er moet een pool van getalenteerde werknemers in het leven worden geroepen, waaruit verschillende werkgevers tegelijkertijd kunnen putten. In de praktijk zou zo'n high potential bij bijvoorbeeld Shell én ABN Amro aan de slag kunnen.

Natasja de Groot 18 februari 2016

Dat bepleit HR-bedrijf Cubiks in BN De Stem. Een pool kan het tekort aan met name hooggekwalificeerde ICT'ers helpen oplossen. "Het is goed voor de werkende én voor bedrijven."

GriezeligVeel bedrijven vinden de gedachte griezelig; een jonge hoogopgeleide ICT'er die zowel bij een bank als een oliemaatschappij werkt. Want wie weet gaat die werknemer zomaar aan de haal met kennis en benut hij die vervolgens bij een ander bedrijf of voor zijn eigen bedrijf.

Voor bedrijven in één sector is de vrees best begrijpelijk, denkt Linda Vodegel Matzen, consultant bij Cubiks. "Het is logisch dat Rabobank het niet prettig vindt dat een werknemer ook bij ABN met een ICT-project bezig is. Maar als het gaat om twee totaal verschillende sectoren: waarom niet?!"

Kleine vijverAan de andere kant: waarom wel? Volgens Cubiks omdat al die werkgevers nu allemaal in diezelfde kleine vijver aan het vissen zijn. Ze laten recruiters de universiteiten en hogescholen afstruinen op zoek naar de talenten. Het kost ze niet alleen tijd, energie en geld om ze te werven, maar ook om ze binnen te houden.

Voor de jonge werknemer klinkt het als de ideale uitgangspositie, zo'n vechtersmarkt. Ze krijgen de kans zich snel te ontwikkelen met allerlei traineeshipprogramma's.

ContraproductiefToch denkt de consultant van Cubiks dat deze situatie op de langere termijn contraproductief uitpakt. Medewerkers die lang bij één bedrijf of in één functie werken roesten vast, worden gezapig of raken minder actief betrokken. "Hun blik vernauwt en hun potentieel daalt", verduidelijkt Vodegel Matzen.

Om mentaal fit te blijven, zouden werkgevers volgens Cubiks elkaar veel meer moeten opzoeken en talenten moeten uitwisselen. Het vraagt niet alleen van directies dat ze hun schroom overwinnen, ze moeten ook wat juridische hobbels nemen. Nogal wat bedrijven werken bijvoorbeeld met een concurrentiebeding.

Win-win"Maar het zou een win-winsituatie kunnen opleveren. De medewerker kan zich blijven ontwikkelen, doet nieuwe ervaringen op en de bedrijven zijn verzekerd van regelmatige aanwas van nieuw talent."

Volgens Vodegel Matzen kunnen werkgevers er niet omheen. Juist vanwege de flexibilisering van de arbeidsmarkt worden vaste krachten schaarser. "Daar zullen ze op moeten anticiperen."