Nieuws Personeel

Dichte deuren bij V&D: voor iedereen een drama

Personeel, klanten en winkeliers: iedereen is geschrokken van de plotselinge sluiting van V&D. Met spanning kijken Utrecht, Zeist en Veenendaal uit naar een doorstart. Dat bericht het AD.

Matthijs Steinberger 16 februari 2016

V Ddichtedeurendrama

Lees ook:Sleutel doorstart ligt bij huurbazenEen briefje op de ramen en voedsel in de klikoV&D stort in

Beteuterde gezichten bij de gesloten entree van V&D in Hoog Catharijne. Een flink aantal mensen weet nog niet van de sluiting en kijkt ongelovig naar de posters achter de ruit: 'wegens omstandigheden gesloten'.

Vriendinnen Jo Radix en Joke Ferroo hadden het 's ochtends op het nieuws gehoord, maar gingen voor de zekerheid toch maar even kijken. “Dit is heel erg. Wij zijn vaste klant. Drinken een kopje koffie, kopen een tas of ondergoed. Het is gewoon leuk om rond te lopen.”

Het wordt een dooie boel aan deze kant van Hoog Catharijne, besluiten ze. Dan maar een kop koffie drinken bij de Bijenkorf.

Wie vanaf Achter Clarenburg Hoog Catharijne binnenloopt, kan er niet omheen. De lampen branden, maar de etalages zijn leeggehaald. De stoelen in het La Place Café staan op de tafels. Medewerkers pakken kleding uit de schappen en brengen die weg.

Koffiedrinken Ook Sofia Sterk wilde koffiedrinken bij La Place, zoals ze elke maandag met haar zoon doet. Ze spreekt nu al van een gemis. “We kwamen al bij V&D toen die nog in de Lange Viestraat zat. Maar spullen kopen doen we er al weken niet meer, omdat je het niet meer kunt terugbrengen.”

Gisterochtend vroeg was de La Place Express, waar je snel eten kunt meenemen, kort open. “Om kwart over negen gingen ze weer dicht,” vertelt eigenaar Hans van den Akker van buurman lunchroom Parisette. “Bij mij is het nu iets drukker, maar ik hoop dat ze snel weer opengaan. V&D is een trekker van Hoog Catharijne. Deze situatie is voor niemand goed.”

Dat vindt ook voorzitter Jan Hagenouw van belangenvereniging Hoog Catharijne. “V&D is hier een van de grootste trekkers. Dit is een van de ergste dingen die konden gebeuren. Ik hoop voor winkeliers en voor het personeel van V&D dat er een snelle doorstart komt.”

Aan de kant van Vredenburg deed de onderste etage van V&D dienst als sluiproute om Hoog Catharijne binnen te komen. Vooral mensen met kinderwagens maakten gebruik van de ruime liften.

In de Zeister vestiging maakt het personeel de winkel klaar voor de sluiting, vertelt floormanager Jos de Wit. “We pakken spullen in en scannen ze 'uit', zodat ze terug kunnen naar de leveranciers.”

De Wit, die al veertig jaar voor de keten werkt, hoopt op positief nieuws later deze week. “De huidige situatie is heel triest, voor iedereen een individueel drama. We zitten al een jaar in spanning. Vlak voor kerst was er het uitstel van betaling en nu de sluiting. Maar de collegialiteit is super. Ik ben erg trots op hoe iedereen ermee omgaat. Er zijn zelfs collega's die vrij waren, toch gekomen. Ze willen erbij zijn. Dat vind ik de echte V&D-mentaliteit.”

VeenendaalIn Veenendaal houdt centrummanager Peter Baten het nieuws scherp in de gaten. “Iedereen vraagt zich af: zit onze vestiging bij de groep voor een doorstart? Het is voor kleinere vestigingen zoals die in Veenendaal spannender dan in de grote steden.”

Toch zal een gesloten V&D ook in Veenendaal een groot gat slaan: het warenhuis zit op een beeldbepalende plek in De Passage.

Het zelfstandige La Place in het Nieuwegeinse Cityplaza was gisteren gewoon open.