Druk, lijkt het standaardantwoord als mensen worden gevraagd naar hun leven. Daar moet maar eens een einde aan komen, vindt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe, want voortdurende drukte vermindert de creativiteit.
Zijn we de laatste jaren zo veel drukker geworden?
,,Onze informatiestroom is de laatste twintig jaar veel groter geworden. We krijgen continu e-mails, apps en telefoontjes en houden sociale media nauwgezet bij. Door die voortdurende stroom voelen we ons druk. Er komt op elk moment informatie binnen. Die moet je allemaal verwerken in je hoofd."
U bent tegen het geprezen timemanagement. Hoezo?
,,Een strakke indeling van je werkdag helpt niet om je werkzaamheden af te maken als je simpelweg te veel moet doen. De enige winst van timemanagement is dat je meer doet in minder tijd. Dat kan effectief zijn in productieberoepen, bijvoorbeeld in een fabriek, maar is het meestal niet voor kenniswerkers. Hoe effectiever je lijstjes afwerkt, hoe minder tijd er over blijft om na te denken. Creativiteit ontstaat juist in momenten van rust."
U roept uw lezers op om de tijd te nemen. Hoe moeten ze dat doen?
,,Maak keuzes. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste werkgevers dwingen hun personeel niet om direct uit bed de mail te checken. Toch doen veel mensen dat. Onderzoek wijst uit dat e-mail en Whatsapp checken verslavender is dan seks en chocolade. We willen die kleine dopamine hits ervaren. Terwijl het rust geeft om slechts twee keer per dag je mail te checken. Dat advies volgen maar weinig mensen op."
Zijn bedrijven blij met uw adviezen?
,,Wel als ze de voordelen ervan horen. Zo huurden Duitse bedrijven vroeger filosofen in om te praten over een toekomstvisie. Als je werknemers kunnen focussen op waar ze goed in zijn dan is de kans groter dat je bedrijf vooruitkomt. Daarom heeft Microsoft het managementsysteem gewijzigd van 'zo snel mogelijk afmaken' naar 'werknemers moeten impact hebben'."
Bent u als expert zelf wel eens te druk?
,,Dat d-woord mag ik natuurlijk niet gebruiken. En door mijn onderzoek weet ik wat drukte veroorzaakt en probeer het te voorkomen. Ik drink met mijn vrouw bijvoorbeeld drie keer per week uitgebreid thee. Dan lossen we alle wereldproblemen op. Zo kom ik op adem. Want ook ik heb de neiging om iedereen te vertellen dat ik druk ben. Dat lijkt het equivalent van een succesvol leven. Druk zijn heeft niets met succes te maken. Uiteindelijk gaat het erom hoe je de dingen doet, niet hoe snel je ze doet en hoeveel je kunt verstouwen."
Nooit Meer te Druk verschijnt morgen.
"Psycholoog Crabbe weert een volle agenda door vaak met zijn vrouw thee te drinken."