Nieuws Personeel
Dupont: 'Waar we al bang voor waren, wordt waarheid'
Steeds meer wordt duidelijk over de gevolgen van de jarenlange uitstoot door de omstreden Dupont-fabriek in Dordrecht. Staatssecretaris Dijksma gelast nu een bloedonderzoek onder omwonenden van de fabriek, zo bericht het AD.

In een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vandaag verschijnt, staan zorgwekkende conclusies. Omwonenden van de fabriek, in zowel Dordrecht als Sliedrecht, zijn waarschijnlijk langdurig blootgesteld aan te hoge waarden C8 door uitstoot in de lucht. C8 is een stof die pas in 2013 officieel werd aangemerkt als zeer gevaarlijk. Dupont werkte er decennialang mee.
De uitstoot was jarenlang waarschijnlijk hoger dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarden, schrijft het instituut. ,,In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden. Bij een dergelijke chronische blootstelling zijn gezondheidseffecten, zoals aan de lever, niet uit te sluiten.'' Ook is er een 'beperkt' risico op kanker.
Het RIVM bepleit uitgebreider onderzoek. Zo zou een steekproef onder omwonenden duidelijk kunnen maken hoe hoog de C8-waarden in het bloed nu nog zijn. Staatssecretaris Dijksma zal vandaag bekendmaken dat ze die aanbeveling meteen volgt: de bloedtest onder een deel van de inwoners komt er.
Schok
De conclusies zijn een schok voor de inwoners van Sliedrecht, het dorp dat aan de overkant van de rivier onder de rook van de Dupont-fabriek ligt. ,,We hadden de stille hoop dat het zou meevallen, maar dit is stuitend,'' zegt PvdA-raadslid Anton van Rees. ,,Dat we zo lang aan risico's hebben blootgestaan, vind ik schokkend. Dat waar we bang voor waren, wordt nu waarheid.'' Van Rees is blij met de steekproef waar Dijksma toe heeft besloten. ,,Dan weet je wie een groter risico loopt op bijvoorbeeld een leveraandoening. Maar wij willen ook weten wat er is misgegaan bij het toezicht. Wie is verantwoordelijk?''
Het RIVM heeft óók zorgen om de honderden werknemers van de fabriek. Het instituut deed geen onderzoek naar de risico's die zij al die jaren gelopen hebben, maar vindt het wel hoog tijd voor zo'n onderzoek. Dat gebeurt inmiddels al: na diverse publicaties in deze krant besloot de Inspectie SZW vorige week de situatie van de werknemers onder de loep te nemen. Daarnaast heeft Chemours, het bedrijf waar de fabriek tegenwoordig onder valt, nu besloten dat alle werknemers hun bloed op kosten van het bedrijf kunnen laten testen.
Vakbond FNV stelde naar aanleiding van publicaties in deze krant ook al dat zo'n onderzoek hard nodig is. FNV-bestuurder Piet Janssen: ,,Ik ben blij dat de zorgen van de medewerkers nu serieus worden genomen.''