Nieuws Personeel

Durf te experimenteren

Lorraine Vesterink 27 januari 2016

Durfteexperimenteren1065

Als je alleen maar werkt om het dak boven je hoofd te kunnen betalen, ben je niet aan het leven, maar aan het óverleven. Durf het anders te doen. Leef je leven op zo'n manier dat je er energie door krijgt.Meer columns:Sta even stil en vier je succesWie niet kiest, verliest

De percentages verschillen per onderzoek, maar het staat vast dat veel mensen lijden aan wat ik de hypotheekziekte noem. Ze hebben voor zekerheid gekozen en werken om de hypotheek of huur te betalen. Vaak hebben ze het gevoel dat het voor hen gewoon niet is weggelegd vanuit passie te leven. Ze doen iets omdat ze het kunnen, niet omdat ze er met hart en ziel achter staan. Ze werken misschien nog wel mét plezier, maar niet vóór hun plezier. Zelf heb ik ook ooit voor een van mijn boeken onderzoek naar dit onderwerp gedaan en 80 procent van de respondenten gaf aan qua werk niet te doen wat ze leuk vonden.

Maar je hoeft niet elke dag het zwaard van je hypotheek boven je hoofd te voelen hangen. Waarom zou je het jezelf aandoen je werk te verrichten op wilskracht en niet vanuit levenskracht?

Ik sprak laatst een vrouw die het roer radicaal had omgegooid. Ze had haar relatie verbroken, haar baan als marketingmanager opgezegd én ze was verhuisd. Door allerlei beperkende overtuigingen en angsten los te laten kwam ze dichter bij haar eigen ik. Nu coacht ze mensen en verzorgt ze raw food-workshops en -catering. Ze laat zien en proeven dat rauwe voeding niet alleen stijlvol kan ogen maar ook fantastisch kan smaken. Haar marketingachtergrond komt daarbij goed van pas. Eerst vond ze het lastig haar eigen bedrijf en dus zichzelf te promoten, maar in de loop van de tijd ontdekte ze dat zoiets makkelijker wordt naarmate je geloof in je eigen missie groeit. Doordat ze zelf raw food eet, voelt ze zich fitter in haar lijf en helderder in haar hoofd, precies wat zij nodig heeft om goede keuzes te maken. Raw food is voor haar een mooie metafoor, want het staat voor levenskracht. Raw food staat dicht bij de natuur en zit boordevol energie. Ze leeft wat ze zegt, waardoor ze voor zichzelf én voor de wereld meer kan bereiken. Zo'n proces als deze ondernemer heeft doorgemaakt, verloopt nooit zonder tegenslag, maar onthoud: in het dal staan de mooiste bloemen.

Je kunt veel vanuit wilskracht, maar het houdt een keer op, want je verliest veel energie als je op die manier leeft. Zet wilskracht met passie om naar levenskracht. Het nieuwe jaar is nog geen maand oud. Voelt je leven niet oké, gooi dan alles wat jou energie kost overboord. Doe het anders. Leef je leven op zo'n manier dat je er energie door krijgt.

Als je niet weet wat je passie is, raad ik je aan het experiment aan te gaan. Zet je baan aan de kant voor iets wat je leuker lijkt. Of begin eerst met twee dagen in de week en stap dan over. Als ondernemer ben je in de gelegenheid met markten of producten te experimenteren om tot een nieuw businessmodel te komen. Als het niet uitpakt zoals je had gehoopt, ga je weer iets anders doen. Als er een deur sluit, gaat een andere deur open. Achteraf begrijp je waarom iets nodig is geweest. Je leeft je leven voorwaarts, maar je begrijpt het altijd pas achteraf.

Lorraine Vesterink helpt bij ondernemersvraagstukken.

MailTwitterFacebook