Nieuws Personeel

Eén op de acht vindt klus via onlineplatform

2,2 miljoen Nederlanders hebben wel eens werk gezocht via een onlineplatform als Werkspot, Marktplaats, Croqqer of Amazon Mechanical Turk, dat schrijft het AD.

Natasja de Groot 30 juni 2016

Glazenwasser 1065

Maar liefst 1,4 miljoen hebben er daadwerkelijk een klus aan overgehouden. Omgerekend is dat één op de acht Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 70 jaar.

Voor 200.000 mensen komt al de helft van het inkomen uit werk via dit soort platforms; 100.000 mensen kunnen zich er zelfs helemaal van bedruipen. Crowdworkers worden ze ook genoemd, mensen die via dit soort digitale netwerken korte of tijdelijke klussen zoeken.

VerrassendHet is voor het eerst dat er harde cijfers liggen over de omvang van deze platformeconomie en die cijfers zijn niet misselijk. De uitkomst is verrassend hoog, zegt hoogleraar arbeidsorganisatie Steven Dhondt, die tevens verbonden is aan TNO. Dit onderzoeksinstituut heeft een groot Europees onderzoek uitgevoerd, tezamen met een aantal andere partijen.

Dhondt: ,,Er wordt veel over dit onderwerp gepraat. Zelfs binnen de Sociaal Economische Raad (SER) is er aandacht voor de deeleconomie. Nu we voor het eerst cijfers hebben, moet ik concluderen: we hadden de indruk dat veel mensen gebruikmaken van dit soort platforms, maar deze omvang hadden we zeker niet verwacht."

AdvertentiebordDe platforms doen denken aan de kaartjes met gevraagd of aangeboden op het advertentiebord bij de supermarkt om de hoek. Of het nu gaat om een hondenoppas, iemand met Wordpress-ervaring, een schilder of iemand die de nieuwe schutting kan plaatsen.

Nederlanders maken van deze 'werk-Marktplaatsen' gretig gebruik, ongeacht hun leeftijd en inkomen. Ook dit is volgens Dhondt een redelijk verrassende uitkomst. Want: óók mensen tussen de 55 tot 70 jaar zeggen de platforms af te struinen, zoekend naar een extraatje. ,,Blijkbaar voelen mensen de noodzaak om meer geld te verdienen", denkt de hoogleraar.

En toch: zeker niet alleen mensen die financieel omhoog zitten, weten de sites goed te vinden. Ongeveer de helft van de mensen die er naar werkt zoekt, blijkt gemiddeld of bovengemiddeld te verdienen. Aan een verklaring hiervoor waagt de TNO-onderzoeker zich niet. Er wordt hier de komende tijd nog nader onderzoek naar gedaan.

Complex werkAl met al een niet te stuiten ontwikkeling, denkt onderzoeker Dhondt. ,,Als we nu al kijken hoeveel mensen er gebruik van maken, dan kun je er gif op innemen dat dit aantal alleen maar zal groeien."

Wie een blik werpt op de vele platforms denkt wellicht dat het vooral om klusjes als tuinhuisjes opknappen of schoonmaakwerk gaat. Toch is niets minder waar, stelt Dhondt. De helft verdient zijn geld met 'complexer' werk als ict-klussen of creatief werk.

Verder blijkt dat van de crowdworkers driekwart 'gewoon' een baan heeft, de rest is student of heeft geen werk. Van die werkenden blijken ook nog eens twee op de drie fulltime te werken. Dhondt: ,,Het is dus geen zzp-fenomeen."

Voor de lol

Boompjes snoeien, het terras schoonspuiten, heg knippen, ramen lappen. Cornelis de Maijer (50) uit Hoogland neemt via platform Croqqer een paar keer per maand zo'n klusje aan. De belangrijkste reden: hij beleeft er lol aan. ,,Ik houd ervan om een tuin onder handen te nemen."

Voor het geld hoeft hij het niet te doen, zoveel levert zo'n klus hem nou ook weer niet op. De ene keer vangt hij 50 euro, een andere keer 25 euro. ,,Ik werk parttime bij een schoonmaakbedrijf waar ik de spil ben tussen de opdrachtgever en schoonmakers. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn vrouw. Ik zie dit werk als een leuke en welkome afleiding. En ik houd er ook nog eens een goed gevoel aan over; ik help iemand anders uit de brand."