Nieuws Personeel
Educatieve viskwekerij in varkensstal

Jack en Marij van der Schoot uit Spoordonk hebben een kleinschalige meervalkwekerij en geven rondleidingen.
Het is al weer tien jaar geleden dat Jack (56) en Marij van der Schoot (53) besloten het roer op de varkensboerderij aan de Broekstraat in Spoordonk (Oirschot) om te gooien. Samen volgden ze de cursus 'viskweker' in Houten. Van der Schoot was - zoals zoveel varkensboeren - op zoek naar alternatieven voor zijn boerenbedrijf. Vissen kweken leek hem wel wat.
Wat het echtpaar hoorde op de cursus, beviel. Een kleinschalige meervallenkwekerij paste beter bij hen dan de varkens, want de noodzakelijke opschaling sprak hen veel minder aan. Een grote ommezwaai.
Educatieve viskwekerijVan der Schoot lacht. "Vissen knorren niet, maar ze moeten wel drie keer per dag gevoerd worden." Een educatieve viskwekerij moest het worden. Geschikt voor groepen, voor het onderwijs.
Het bedrijf past bij de spraakzame Van der Schoot, die met veel plezier groepen op zijn viskwekerij De Stroom ontvangt en rondleidt. "Het directe contact met de mensen. De afwisseling. We hebben hier een delegatie van de Nigeriaanse regering gehad tot grote families, bedrijven die een mindfullnesscursus geven of de biljartclub. Dat vind ik mooi. De varkens zetten we vroeger op de vrachtwagen en dat was het."
De viskwekerij is ook aangesloten bij de organisatie Klasseboeren. Regelmatig komen er scholen een bezoekje brengen. "Ik herinner me dat ik een groep leerlingen vroeg wat voor vis ze kennen. 'Haai', riep er een. 'Visstick', zei een ander. Later kreeg ik van die leerling nog een tekening van een visstick opgestuurd. Mooi toch?"
Hij doet zijn verhaal in de fraaie houten 'ontvangstboerderij' met grote veranda. Een fijne plek voor fietsers en wandelaars in het Groene Woud om even uit te blazen. De ruimte staat vol met folders over de toeristische activiteiten in de omgeving. Van der Schoot - ook IVN-watergids en agrarisch natuurbeheerder - vertelt net zo graag over de plaatselijke flora en fauna als over zijn meervallen. Vanaf De Stroom begint ook een wandeling langs De Beerze, het riviertje dat achter de boerderij kronkelt.
LevensspreukenDe viskweker gaat voorop. Stopt even bij het ouderwetse toilet vol 'wijze levensspreuken', vertelt hoe hij veel materiaal van de oude varkensstallen nog heeft herbruikt. Hij laat nog even in een ander schuurtje - geschikt voor kleine groepen - een succesnummer van de boerderij zien. Hij wijst op de vis aan de muur. "Moet je opletten!" Even later begint de vis 'Don't worry, be happy' te zingen. "Mooi, he? Dat vindt iedereen leuk. Hebben we ooit voor een euro op een rommelmarkt gekocht."
Verderop in de grote schuur zitten de Afrikaanse meervallen in bakken. Het water borrelt en bruist. Van der Schoot pakt een stevig exemplaar even beet. Deze vis kan zowel boven als onder water ademen, vertelt hij. De meerval is nog een vrij onbekende vis, weet hij. "Maar meervalfilet is echt lekker, net als paling." Hij levert zijn meervallen direct aan restaurants in de buurt en aan consumenten die zelf hun visje hier komen halen.
Steeds vaker wordt de Brabander benaderd door mensen die ook een viskwekerij willen beginnen. Hij is van plan om zelf met cursussen te starten. "Ik wil graag laten zien hoe wij het - met vallen en opstaan - hebben geleerd."
Mensen moeten niet bang zijn voor verandering, klinkt het. Dat is hij zelf ook nooit geweest. "Ik heb altijd een ruime blik gehad." Als jong broekie uit Oirschot vertrok hij naar Canada. Wat een avontuur. Hij kwam er bij een gezin in de kost, moest hard werken. Hij vertelt het met een grote glimlach. Wijst op de houten veranda, op de foto's aan de muur van Canada met een soortgelijke aanbouw. Daar komt de inspiratie vandaan. "We hebben onze droom verwezenlijkt. Er is toch niets mooier dan dat?"