Nieuws Personeel
Een glaasje wijn bij de bakker

Een glaasje wijn drinken bij de bakker. De gemeente Den Bosch overweegt daar soepel mee om te gaan, schrijft het Brabants Dagblad dinsdag.
De gemeente overweegt om het winkeliers in Den Bosch gemakkelijker te maken de verkoop van bijvoorbeeld kleding of boeken te combineren met horeca. Vanaf begin volgende maand gaan twaalf gemeenten experimenteren met 'verlichte regels'. De gemeente Den Bosch neemt vóór 1 februari een beslissing om eventueel mee te doen.
Dat kan betekenen dat meer zaken, zoals visspecialiteitenzaak VISCH in de Kolperstraat, wijn mogen schenken. Maar niet alleen middenstanders kunnen profiteren van deze versoepeling. Want horecaondernemers zouden op hun beurt detailhandelsproducten mogen gaan verkopen.
Winkeliers op horecatoer"Het wordt hoog tijd", zei Peter Claessen, voorzitter van ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch, twee jaar geleden al in het Brabants Dagblad over soepele regels voor winkeliers die op de horecatoer gaan.
"Dat gaat ten koste van onze omzet", zei Bernard Kuenen, voorzitter van de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daarover. KHN ziet landelijk steeds meer winkels en culturele instellingen drank of eten verkopen. Directeur Lodewijk van der Grinten vindt dat 'gevaarlijk'.
KansenVolgens de gemeente Den Bosch is 'beleving een sleutelwoord in het toekomstbestendig maken van de detailhandelssector'. "Het biedt de binnenstad kansen tegenover de belevings- en emotiearme wereld van het internetwinkelen." Volgens de gemeente hechten binnenstadbewoners en ondernemers 'veel waarde aan de verlichte regels'.
Het CDA stelde onlangs schriftelijke vragen aan het college van B en W over de 'dreigende teloorgang van winkelcentra en winkelstraten'. Dat had mede te maken met de surseances/faillissementen van Macintosh, DA en V&D. Het CDA vroeg of het college in staat is 'leegloop van de stad een halt toe te roepen'.
Het college benadrukt dat de problemen van de drie genoemde bedrijven 'niet specifiek Bosch van aard' zijn.
ZelfgenoegzaamVolgens het co llege blijkt uit leegstandcijfers (6 procent) dat de binnenstad er 'economisch relatief goed voor staat. "Dat is geen reden om zelfgenoegzaam achterover te leunen, niet voor de gemeente en niet voor de ondernemers en pandeigenaren", aldus het college.