Nieuws Personeel

Een paard als coach

Tim van der Hammen | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 29 januari 2016

Paardalscoach1065

Als je acht jaar geleden aan Sylvia Bosveld had gevraagd wat ze in de toekomst wilde gaan doen, had ze nooit kunnen vermoeden dat ze succesvol in paardencoaching zou worden. Met re-integratiebureau en opleidingsinstituut Caprilli Coaching & Training richten Sylvia en haar partner zich op de ontwikkeling en bewustwording van mensen, bedrijven en organisaties. Waar mogelijk worden paarden ingezet, schrijft het AD vrijdag.

In december tekende Caprilli Coaching een contract met het UWV voor uitbreiding van de bestaande dienstverlening 'sociale activering'.

Achteraf een zegenSylvia Bosveld (45) komt uit de financiële dienstverlening. "Het belangrijkste wat ik leerde is hoe ik zelf niet met mensen om wil gaan," vertelt Sylvia eerlijk. "Aan het begin van de economische crisis raakte ik mijn baan kwijt. Toen een drama, achteraf gezien toch een zegen."

In haar zoektocht naar een nieuwe baan besloot ze een bij haar passende richting te kiezen: iets met mensen. Ze startte een opleiding tot coach, waarbij haar gevraagd werd een specialisatie te kiezen. "Ik had weleens van paardencoaching gehoord en wilde me daar verder in verdiepen. Van kinds af heb ik wat met paarden gehad", legt Sylvia uit.

OefenenVia de reguliere paardencoachingopleidingen kwam Sylvia niet verder. Uiteindelijk volgde ze een zelf gecreëerde en passende studie en is ze gaan oefenen met mensen uit haar omgeving met inzet van paarden. Samen met haar partner Paul Tonino bouwt Sylvia verder aan hun bedrijf Caprilli Coaching & Training.

Het doel van paardencoaching is om mensen die (tijdelijk) uit de running zijn, die stress, een burn-out of trauma hebben te helpen om te re-integreren. Tijdens een workshop stapt een deelnemer in de bak waarin het paard staat. Het paard is continu zijn omgeving aan het scannen, alert op mogelijk gevaar. Het paard zal de deelnemer ook gaan scannen om de nieuwe situatie opnieuw in te schatten. Aan de gedragingen van het paard kan Sylvia aflezen wat de gemoedstoestand van de deelnemer is. Het paard laat natuurlijke reacties zien en spiegelt de eventuele blokkades en ontwikkelingen van diegene die in de bak staat. Voor het UWV helpt Sylvia deelnemers die helemaal vastzitten en zelf niet verder komen.

BeschadigdIn de televisieserie Beschadigd (uitgezonden door de NCRV in 2015) laat filmmaker Jessica Villerius zien hoe de totaal onbereikbare 25-jarige Kirsten voor het eerst contact maakt met een paard onder begeleiding van Sylvia.

Na de sessie kon Kirsten zich voor het eerst weer sinds lange tijd ontspannen en emoties voelen. "Mijn uitdaging is om paardencoaching nóg breder in te zetten. Ons levensdoel is om wonen en werken te combineren door met ons gezin en de paarden ergens buiten te gaan wonen. Maar dat is een kwestie van tijd," zegt Sylvia.