Nieuws Personeel

'Eerste uren parkeren in centrum moet gratis'

Ruud F. Witte 1 februari 2016

Parkerenautoparkeerplaats1065

Parkeren in en rond de binnenstad is veel te duur. Het moet de eerste twee of drie uur gratis worden. 'Neem een voorbeeld aan Zoetermeer.'

Dat blijkt uit een door AD Groene Hart gehouden enquête onder winkeliers in de Goudse binnenstad. Aan het onderzoek deden 137 winkeliers mee op de Markt en de omliggende winkelstraten en de Nieuwe Markt Passage. Twintig ondernemers zijn te spreken over de bereikbaarheid van de binnenstad en het parkeerbeleid. De rest heeft (forse) kritiek op het parkeren.

Zes op de zeven winkeliers zeggen last te hebben van het dure parkeerkaartje. "Het schrikt klanten af", klinkt uit het onderzoek. "Gouda moet zich niet uit de markt prijzen."

Niet alleen het tarief van de gemeentelijke parkeervakken wordt gehekeld. Ook de commerciële parkeergarages zijn volgens de ondernemers te duur. "Het lijkt Amsterdam wel."

Volgens de ondernemers blijven klanten weg en wijken ze uit naar winkelgebieden waar parkeren geheel of een paar uur gratis is. De concurrentie wordt niet alleen gevoeld van Zoetermeer, Leidschenhage (Leidschendam), maar ook van het winkelcentrum Bloemendaal en van Waddinxveen. Een groot winkelgebied als Alexandrium kent geen gratis parkeren, maar het tarief ligt wel veel lager dan in Gouda.

Vooraf betalenWinkeliers zeggen ook dat ze van hun klanten boze reacties krijgen op de verandering bij het parkeren op de parkeerterreinen Klein Amerika en Schouwburgplein. Daar moet sinds Kerstmis weer vooraf betaald worden. Wie niet met een parkeerapp betaalt, moet of terug om bij te vullen, of vooraf voor de zekerheid flink de meter vullen.

Zowel de winkelierskoepel SOG en de centrummanager van Gouda als de gemeente geloven niet dat het bezoek aan de binnenstad stijgt bij twee uur gratis parkeren. In onderzoeken over de reden voor een bezoek aan Gouda, scoren aanbod, historische binnenstad en dergelijk beduidend hoger dan parkeren.

Bovendien zeggen SOG-voorzitter Gerard van Erk en centrummanager Ronald van Rossum dat parkeren in Zoetermeer helemaal niet gratis is: de kosten v"an de parkeerplek worden uiteindelijk door de ondernemer betaald. " P10