Nieuws Personeel

Elke ochtend eentje bij de koffie

Martijn Schraven | Foto: Jan Stads 22 januari 2016

Stroopwafelsspeciaalzaakomakoekie1065

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. Zoals Leny d'Hont (57) van By Oma Koekie in Bergen op Zoom.

Veel Hollandser dan de winkel By Oma Koekie kom je ze niet tegen. De inrichting van de winkel een gezellig allegaartje. Rijen vol rood-wit-blauwe verpakkingen, vlaggetjes en serviesgoed sieren de vitrinekasten, afgewisseld met Delfts blauwe bewaarblikken. Maar bovenal hangt er de zoete geur van versgebakken stroopwafels. Stralend middelpunt van de winkel is Leny d'Hont. Ze runt haar winkel als een gezellige buurvrouw bij wie je graag even binnen wipt. "Een kopje koffie bij de koek? Geen probleem, neem plaats. En maak je niet druk om kruimeltjes, die horen er bij."

MarktkraamAls ondernemer is d'Hont van alle markten thuis. Voor ze haar winkeltje opende in hartje Bergen op Zoom, stond ze jaren met een stroopwafelkraam op de markt. "Op markten door de hele regio,'' vertelt ze. "Met plezier. Alleen elke ochtend om vijf uur opstaan begon me op te breken."

Dat Leny nu een vaste stek heeft, wil niet zeggen dat ze de markt vaarwel heeft gezegd. "Nee, ben je gek, daarvoor vind ik het nog veel te leuk. Maar ik ga nu alleen naar grotere evenementen, zoals de Nijmeegse 4Daagse."Delfts blauwe blikkenDe op bestelling gemaakte Delfts blauwe blikken - om stroopwafels in te bewaren - zijn een aandenken aan Lenys tijd als marktkoopvrouw. ,,Van elke stad waar ik met mijn kraampje stond, liet ik speciale blikken maken."Opmerkelijk genoeg werd de kiem voor de oer-Hollandse winkel gelegd in het buitenland. "Ik woonde twee jaar lang in Spanje, had daar een cafeetje gekocht. Dat heb ik opgeknapt, het idee was daar langere tijd te blijven. Maar ik woonde afgezonderd in de bergen. Daar voelde ik me na verloop van tijd steeds minder prettig bij. Ik ben terug naar Nederland gekomen. Toen ik nog in Spanje zat, adviseerde een kennis mij stroopwafels te gaan verkopen, die kennen ze daar niet." Terug in Nederland bleef deze tip hangen en besloot ze alsnog de koeken te gaan verkopen. Eerst op de markt en nu ook in haar winkeltje. "Ik eet nog elke dag een stroopwafel. In ieder geval elke ochtend eentje bij een kopje koffie."

RookworstBy Oma Koekie is half oktober geopend. Als zakenvrouw zit Leny vol ideeën. "We zitten op een prachtige locatie. En kijk, die ramen kunnen open. Misschien ga ik daar nog gebruik van maken.''

Met carnaval bijvoorbeeld, is dit deel van de stad drukbezocht. "Het zou zo maar kunnen dat ik dan snert en rookworst toevoeg aan het assortiment." Dat ze juist in deze stad een plekje voor haar winkel vond, is toeval. "Bergen op Zoom is gezellig. Er is veel te doen. En wat mij betreft haak ik aan bij alles wat er aan evenementen te doen is in de binnenstad."