Nieuws Personeel

Emotioneel protest thuiszorg in Oldebroek

Wethouder Liesbeth Vos van Oldebroek heeft het lastig als ze vragen krijgt van thuiszorgmedewerkers.

Micheal Amsman | Foto: Henri van der Beek 15 maart 2016

Oldebroek henri vasn der beek

De vraag naar zorg is er, het geld is er. Waarom lukt het dan toch niet om thuiszorgmedewerkers een fatsoenlijk betaalde baan te geven? Wethouder Liesbeth Vos van Oldebroek had daar gistermiddag geen antwoord op, tijdens een protestbijeenkomst van de FNV waar de emoties soms hoog opliepen.

Het is geen Malieveld of Museumplein, maar toch hangt er dinsdagmiddag een pittig actiesfeertje op het dorpsplein van Oldebroek. Een kleine honderd thuiszorghulpen hebben hesjes van de FNV aan waar 'In actie' op staat, dezelfde leus als op enkele wapperende banieren en een partytent. Wethouder Vos heeft het niet makkelijk; als ze vragen van FNV-functionarissen en demonstranten beantwoordt wordt er geschreeuwd. 'U snapt er niets van!', roept iemand. 'U hebt zelf zorg nodig!', gilt een ander. Meermalen klinkt de aanklacht 'U sloopt de zorg!'.

Geen invloedMaar wat kan ze anders doen dan ze doet?, zegt Vos met zoveel woorden. Eén zorgaanbieder is failliet gegaan, de anderen willen de cliënten en de thuishulpen wel overnemen, maar dat die lagere uurlonen betalen dan tot voor kort gebruikelijk was, daar heeft de gemeente geen invloed op. "Het is belangrijk dat de relatie tussen een cliënt en de thuiszorgmedewerker behouden wordt en dat er continuïteit in de hulp wordt geboden."

Maar wat doet ze voor de vrouwen die hier staan?, vraagt de FNV-spreekstalmeester. "Voor deze vrouwen heb ik al heel veel gedaan." Het gejoel dat opstijgt is van een volume dat in Oldebroek zelden zal worden gemeten. Vos, onverstoorbaar: "Het is aan u om te bepalen of u bij die organisaties gaat werken. Ik zeg steeds dat ik hoop dat ze u als capabele medewerkers overnemen."

Minder verdienenEen van de vrouwen die op straat komt te staan, zegt zich suf geschrokken te zijn tijdens een sollicitatie bij een andere thuiszorgorganisatie. "Ik kreeg eerst 12,88 euro per uur, straks 9,87 euro. Bruto!" Opmerkelijk, zegt wethouder Vos. "Weet u wat wij betalen voor een uur huishoudelijke hulp? 20,80 euro per uur. Die organisaties moeten toch eens kijken hoe ze dat besteden." Maar nogmaals, zegt ze, "we kunnen niets afdwingen bij die bedrijven, alleen een beroep op ze doen". Ze gelooft er niks van, roept een vrouw in het publiek. "Straks krijgt de mevrouw waar ik al zestien jaar werk een Poolse trut die alleen kan dweilen!"

Vérian-personeel mist duidelijkheidOok een grote thuiszorgorganisatie met problemen is Vérian. Alleen al in Apeldoorn ontslaat Vérian 364 hulpen. FNV eiste gistermiddag dat de gemeente de eisen van de bond inwilligt: medewerkers behouden bij een nieuwe werkgever loon en arbeidsvoorwaarden. Anders konden acties - zelfs stakingen - volgen.

Apeldoorn ging niet in op dit ultimatum, zegt FNV-bestuurder Marian Beldsnijder. "We beraden ons nu, volgende week organiseren we alvast een ludieke actie."

Vrijdag is er in het stadhuis van Apeldoorn een 'markt' voor Vérianpersoneel. Acht á negen aanbieders vertellen wat zij de medewerkers kunnen bieden. Het UWV legt uit hoe medewerkers voor zichzelf kunnen beginnen.