Personeel

Erik-Jan Ginjaar (Postillion Hotels): 'Met lagere personeelskosten de marge verbeteren’

 
Postillion Hotels betaalt stagiaires tegenwoordig 850 euro per maand en helpt bij het aflossen van de studieschuld. Postillion Hotels
Postillion Hotels
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Meer personeel in vaste dienst, een kleinere flexibele schil en stagiaires met een stevige vergoeding aan zich binden. Erik-Jan Ginjaar, algemeen directeur Postillion Hotels, heeft dat als doel gesteld voor 2024. ‘Onze marge moet naar een hoger niveau’.

Lees verder onder de advertentie

Tijdens een verloren uurtje op de Horecava vertelt Ginjaar hoe de vlag erbij hangt. De acht hotels van de keten realiseerde over het afgelopen jaar een winstgevende recordomzet van 58 miljoen euro. ,,Dat is een toename van 15 miljoen euro en dat komt door het feit dat er veel congressen werden georganiseerd in 2023. Onze focus daarop begint zich nu uit te betalen. De marges staan echter onder druk en hebben nog steeds niet die van de niveaus van voor corona.”

Een van de kostenposten die voor margedruk zorg is personeel. ,,Als na-ijleffect van corona hebben we veel inhuurkrachten en die zijn duur. Bij sommige grote congressen huren we er wel vijftig in”, legt Ginjaar. ,,Het doel dit jaar is om die inhuurkrachten op onze payroll te krijgen en niet alles via bijvoorbeeld Temper te regelen. Daarnaast zullen we ons personeel ook efficiënter moet gaan inzetten. In 2019 betaalden we nog 19 euro per uur en nu ligt dat tussen de 26 en 30 euro per uur. Het is dan aantrekkelijk om ze op je eigen loonlijst te hebben staan. We bouwen onze eigen flexibele schil.”

Betere secundaire arbeidsvoorwaarden

Om personeel in vaste dienst te krijgen heeft Postillion, in bezit van investeringsmaatschappij Panta Holdings, de secundaire arbeidsvoorwaarden verbeterd. Ginjaar: ,,Bovenop het reguliere salaris wordt er 2,50 euro netto per uur afgelost op de studieschuld. Dit bedrag wordt rechtstreeks overgemaakt aan DUO en kan bij een fulltime dienstverband oplopen tot 5.000 euro netto per jaar. Daarnaast hebben we aanvulling op het pensioen drastisch verbeterd. We willen dat onze honderden medewerkers vrij van zorgen hier moeten kunnen werken.”

Lees verder onder de advertentie

De winstmarge is te laag

Maandag meldde kennisinstituut FoodService Instituut Nederland dat de winstgevendheid van de brede horeca onder druk staat. Sommige ondernemers berekenen volgens het instituut niet alle kosten helemaal door aan consumenten uit angst dat mensen het te duur vinden om bijvoorbeeld uit eten te gaan.

Ik ben wel hotellier/ondernemer en zoek de uitdaging om niet gelijk aan de prijsknop te gaan draaien

Erik-Jan Ginjaar Postillion Hotels

In een reactie daarop zei voorzitter Marijke Vuik van Koninklijke Horeca Nederland dat ondernemers meer geld moeten vragen voor eten, drinken en overnachtingen. Om toegenomen kosten te compenseren, zouden cafés, restaurants en hotels volgens Vuik eigenlijk winstmarges moeten hanteren van gemiddeld 10 tot 13 procent. Nu moeten ondernemers het doen met zo’n 7 tot 9 procent. Dat is volgens Vuik te weinig.

Lees ook de hele reactie van Vuik: Horeca moet duurder worden om faillissement te voorkomen

Lees verder onder de advertentie

Postillionbaas Ginjaar herkent zich in dat lage percentage van 7 tot 9. ,,Het afgelopen jaar hebben wij onze prijzen verhoogd. Maar wat is het maximum dat je kunt rekenen voor een kop koffie of een glas bier? Ik ben wel hotellier/ondernemer en zoek de uitdaging om niet gelijk aan de prijsknop te gaan draaien.”

Lees ook: Postillion Hotels betaalt studieschuld van medewerkers in strijd om personeelstekort

Lees verder onder de advertentie