Financiën

Zo bevorder je financiële stabiliteit bij jouw medewerkers: ‘Kijk naar eerlijk beloningsbeleid’

 
Bijna vier op de tien Nederlandse medewerkers bezorgd over hun financiële stabiliteit Shutterstock | Bijna vier op de tien Nederlandse medewerkers bezorgd over hun financiële stabiliteit.
Shutterstock | Bijna vier op de tien Nederlandse medewerkers bezorgd over hun financiële stabiliteit.
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Bijna vier op de tien medewerkers maken zich zorgen over hun financiële stabiliteit, blijkt uit onderzoek van Personio. Transparantie over salaris en andere beloningen spelen hierbij een cruciale rol. Wat kun jij hier als ondernemer aan doen? Joseph Jolly, People Partner bij Personio, deelt inzichten en praktische stappen om je te helpen.

Lees verder onder de advertentie

Uit het onderzoek van Personio, HR-softwarebedrijf voor kleine en middelgrote bedrijven, onder ruim 2.000 Nederlandse medewerkers blijkt dat transparantie en communicatie tussen werkgever en werknemer cruciaal zijn voor een positieve medewerkerservaring en vertrouwen in de werkomgeving. ,,Met name op het gebied van beloning”, zegt Joseph Jolly, People Partner bij Personio, in gesprek met De Ondernemer. De helft van de medewerkers (50 procent) geeft aan dat meer transparantie over salarisniveaus en -schalen hun perceptie over hun organisatie zou verbeteren. ,,Effectief beloningsbeheer is de sleutel.”

Als voorbeeld noemt Jolly tools die bedrijven helpen het compensatieproces te vereenvoudigen en eerlijker te maken, zoals Personio Compensation Management. ,,Het stelt jouw HR-team in staat gegevensgestuurde beslissingen te nemen over compensatie en stroomlijnt goedkeuringen en toegangscontrole.”

Effectief beloningsbeheer is de sleutel

Mkb-ondernemingen kunnen ook profiteren van surveys, om efficiënt en vertrouwelijk enquêtes over medewerkersbetrokkenheid uit te voeren. ,,Door deze tools te integreren, kan jouw HR-team zich richten op strategische initiatieven zoals secundaire arbeidsvoorwaarden, salaris en teamontwikkeling, waardoor de productiviteit en tevredenheid toenemen,” aldus Jolly.

Lees verder onder de advertentie

Omgaan met financiële zorgen van medewerkers

Financiële zorgen door de stijgende kosten van levensonderhoud en inflatie zijn reëel voor veel medewerkers. Bijna de helft (47 procent) heeft niet het gevoel dat hun huidige beloningsniveau mee is gestegen met de inflatie en de kosten voor levensonderhoud. Het is dan ook geen verrassing dat 62 procent van de respondenten vanwege deze factoren geneigd is het salaris te bespreken met collega’s.

Lees ook: Jaloezie op zzp’ers onder winkelmedewerkers: ‘Meer flexibiliteit bij werkgevers kan helpen’

Zo’n 36 procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over hun financiële stabiliteit in de komende 12 maanden. Bedrijven kunnen hierop inspelen door transparant te zijn over salaris en loopbaanontwikkeling. ,,Daarnaast kunnen bedrijven aanvullende voorwaarden bieden, zoals kinderopvang of hulp bij budgetplanning”, stelt Jolly voor.

Lees verder onder de advertentie

Regelmatige evaluatie van salaris

Regelmatige evaluaties van het salaris zijn essentieel om een eerlijke beloning en medewerkerstevredenheid te waarborgen en om personeel vast te houden. ,,De beste aanpak bestaat uit het vergelijken met de normen in de sector, het in overweging nemen van individuele prestaties, het beschikbare budget en het transparant communiceren met medewerkers”, aldus Jolly.

Salarisreviews worden meestal jaarlijks uitgevoerd, maar soms vaker, zoals na een groot project of bij promoties. Hoewel niet wettelijk verplicht, maken veel bedrijven er een vast onderdeel van hun beloningsprogramma van. Medewerkers moeten weten wat ze kunnen verwachten, inclusief welke aspecten van hun functie worden beoordeeld.

Aanpak gender pay gap

Transparantie over de gender pay gap is ook belangrijk. Slechts 37 procent van de vrouwelijke medewerkers vindt dat hun organisatie transparant is over de gender pay gap, tegenover 46 procent van de mannen. Bedrijven moeten analyseren wat er achter een eventuele loonkloof zit en kijken naar de verhouding tussen mannen en vrouwen op elk niveau. ,,Zelfs als blijkt dat de salarisniveaus eerlijk zijn, draagt een gebrek aan vrouwen in leidinggevende posities bij aan ongelijke beloningen binnen de rest van de organisatie”, zegt Jolly.

Lees verder onder de advertentie

Bedrijven moeten ervoor zorgen dat vrouwelijke medewerkers zich comfortabel voelen om hun ontwikkeling te bespreken met hun managers. ,,Initiatieven zoals mentorprogramma’s kunnen ook een positief effect hebben,” voegt Jolly toe. Ruim 39 procent van de vrouwelijke medewerkers heeft tijdens hun loopbaan ooit om een salarisverhoging gevraagd, vergeleken met 56 procent van de mannen.

Communicatie en loopbaanontwikkeling

Regelmatige beoordelingsgesprekken en surveys zijn cruciaal voor open en continue communicatie over loopbaanontwikkeling en promotiekansen. ,,Bedrijven moeten hun medewerkers eraan herinneren hoe waardevol hun inzichten zijn bij het tot stand brengen van verandering,” benadrukt Jolly. Dit bevordert een open werkomgeving en vergroot het vertrouwen en de transparantie binnen de organisatie. Volgens het onderzoek denkt 36 procent van de medewerkers dat meer transparantie leidt tot meer werktevredenheid en gelukkigere medewerkers, en 31 procent denkt dat het vertrouwen op de werkvloer zou bevorderen.

Lees ook: Personeelskeuzes: liever het beste talent in je team of de beste teamspeler?

Lees verder onder de advertentie

,,Bedrijven die erin slagen om hun mensen meer duidelijkheid te verschaffen en een helder perspectief te bieden, kunnen rekenen op meer medewerkersbetrokkenheid en -loyaliteit”, besluit Jolly. ,,Door deze stappen te nemen, kunnen bedrijven een positieve en ondersteunende werkomgeving creëren, zelfs in economisch uitdagende tijden.”

De belangrijkste tips voor jou als ondernemer

• Verbeter transparantie
Door middel van tools om je beloningsproces eerlijker en inzichtelijker te maken.
• Voer regelmatige salarisevaluaties uit
Vergelijk met sectornormen, overweeg prestaties en communiceer transparant met medewerkers.
• Bied ondersteuning
Aanvullende voordelen zoals kinderopvang en budgetplanning.
• Bevorder gendergelijkheid
Analyseer salarisgegevens, bied mentorprogramma’s en normaliseer flexibele werkmodellen.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Lees verder onder de advertentie