Nieuws Personeel
Ex-fondsenwervers: 'Straatverkoop is niet alleen maar negatief'
Binnen een seconde inschatten: is dit een potentiële donateur van Kika, het KWF of Unicef? En, net zo belangrijk: kan ik een klik maken met deze passant, waarmee een opening voor een gesprek ontstaat? Johan Smit (21) en Abderrahman el Fellah (22) weten precies hoe het werkt. Zij stonden respectievelijk drie en vier jaar als straatverkoper in de Diezerstraat. Zelf noemen ze het liever 'werver', omdat ze veelal actief waren voor fondsenwervers op zoek naar donateurs.

El Fellah wil een tegenwicht bieden aan de kritiek op de vele colporteurs in de Zwolse Diezerstraat. Aanleiding was een klacht die Harriët Janmaat bij de gemeente deponeerde. De gemeente moet paal en perk stellen aan de opdringerige jongelui die steevast het humeur verpesten van het winkelend publiek, vindt ze. El Fellah snapt de ergernis wel een beetje. Toch wil hij het opnemen voor zijn ex-collega's en vooral voor het werk dat ze doen. "De mensen zien alleen dat irritante studentje dat ze iets wil aansmeren. Maar als die er niet staan lopen die organisaties en dus de mensen die zij helpen enorm veel geld mis. Ze zijn voor een heel groot deel afhankelijk van donateurs. Die komen niet vanzelf. Niemand wordt 's morgens wakker met de gedachte: 'vandaag word ik donateur van Unicef'. Je moet getriggerd worden en dat gebeurt op straat. Ja, en dan probeer je wel tot mensen door te dringen."
Doe normaalOp een fatsoenlijke manier, benadrukt hij. "Ik heb geleerd: wees beleefd, doe normaal, blijf vriendelijk en loop niet met mensen mee. Nee is nee. Natuurlijk zijn er altijd rotte appels in de mand. Maar die worden er ook heel snel uitgepikt. De werkgevers zijn daar scherp op. Je staat er wel uit naam van een goed doel. Als mensen zich daaraan ergeren, straalt dat af op die organisatie."
Vak apartWerken als werver is een vak apart, weten Smit en El Fellah. Een vak dat uithoudingsvermogen vergt. Smit:"Vergelijk het met een spel kaarten.Je bent op zoek naar de vier azen. Die moeten ergens in het spel zitten, maar waar, dat weet je niet. Zo gaat het op straat ook. Het kan zijn dat je 99 mensen aanspreekt, maar pas bij de honderdste een gesprek hebt. Of dat tot iets leidt, weet je dan nog niet eens." El Fellah: "Als ik op een hele dag vijf donateurs binnenhaalde, had ik een goede dag." Een dikke huid moet je ook hebben, weten de twee Zwollenaren. Want de voorbijgangers gedragen zich ook niet altijd even netjes. Vervelende opmerkingen, scheldpartijen, het hoort er allemaal bij. Of passanten die expres interesse voorwenden. Beide studenten zijn inmiddels geen wervers meer. Mijden ze nu zelf de Diezerstraat? El Fellah maakt altijd een praatje, zegt hij. "Als het een goed verhaal is en ik kan het me veroorloven dan steun ik."
Foto: Johan Smit en Abderrahman el Fellah (r)