Nieuws Personeel

Ex-V&D'ers staan er niet alleen voor

De 8000 V&D'ers die hun baan zijn verloren, krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Vakbonden, werkgevers met vacatures, uitkeringsinstantie UWV en arbeidsmarktbureau Intelligence Group: allemaal springen ze bij. Dat meldt het AD.

Natasja de Groot 23 februari 2016

Vendtassen

Lees ook:

Wie sleurt V&D verder mee?Lukt in de thuiszorg wat V&D niet lukte?

Het klinkt kil en hard, beaamt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes, maar de ontslagen V&D'ers moeten niet te lang op de bank blijven zitten. De regel luidt: hoe langer iemand thuis zit, hoe moeilijker het wordt om een nieuwe baan te vinden. Zeker voor de 45-plussers.

Kansloos zijn de oud-werknemers zeker niet. Volgens de cijfers van het UWV vindt één op de twee ww'ers weer een baan in de retail. De snelste manier om weer aan de bak te gaan, is gewoon de stoute schoenen aan te trekken en met een cv onder de arm een winkel binnen te wandelen.

Dat klinkt dubbel, aangezien veel winkels het juist zwaar hebben. Zo viel bijvoorbeeld eerder al het doek voor schoenenketens van Macintosh (Invito en Dolcis) en een deel van drogisterijketen DA.

Twitteractie

Toch zijn er wel degelijk banen voor winkelpersoneel, zo bewijst de actie #retailwerkt op Twitter. Zo brachten de regionale Werkgeversservicepunten van uitkeringsinstantie UWV banen in de retail onder de aandacht. De servicepunten doen vaker zo'n actie vaker, in april bijvoorbeeld sluiten zij aan bij de maand van ict.

Wel tempert Witjes verwachtingen bij met name het oudere personeel; bijna de helft van de vacatures wordt ingevuld door studenten én de banen zijn vooral parttime. Juist daarom is het volgens hem van belang dat medewerkers die uit zijn op een fulltime dienstverband en wat ouder zijn, zich niet blind staren op een functie in de retail. ,,Ga voor plan B vanaf dag 1.''

Dat plan B gaat over alternatieve functies. Volgens een onlangs uitgebrachte notitie van het UWV zijn er genoeg uitwijkmogelijkheden, zoals in de horeca, bij een klantcontactcenter of als commercieel medewerker binnendienst. ,,Het is goed als deze mensen bij zichzelf te rade gaan en nadenken over waar hun competenties liggen. Die competenties kunnen heel goed tot hun recht komen in een totaal andere functie."

Ook Ben Rogmans van arbeidsmarktbureau Intelligence Group ziet dat als een van de belangrijkste tips richting het ontslagen personeel: verbreed je horizon.

Om een gebaar naar hen te maken, biedt hij alle V&D'ers 2 weken lang de mogelijkheid om gratis een arbeidsmarktscan te doen. Normaliter kan dat alleen tegen betaling, maar het schokkend grote aantal ontslagen gaf hem het gevoel iets te moeten doen.

Arbeidsmarktscan

Via de site arbeidsmarktscan kan iedereen een test afleggen en krijgt hij een overzicht van wat hem te doen staat om een nieuwe baan te vinden. Zo bedraagt bijvoorbeeld de verwachte zoektocht voor een 40-jarige verkoper met mbo-diploma 3 maanden.

Ook zou hij goed in een andere sector terecht kunnen komen, zoals in de sales. De gratis arbeidsmarktscan is lang niet de enige handreiking richting de 8000 ex-medewerkers. Vakbond FNV organiseert allerlei bijeenkomsten verspreid over het land waar zij netwerk- en sollicitatietips krijgen. Ook biedt FNV een soort 'rouwverwerkingscursus', om zo het verlies van een baan te verwerken.

Zeker voor mensen die lang hebben gewerkt bij een filiaal van V&D kan dat uitkomst bieden, reageert Witjes. ,,Als mensen 30 jaar hebben gewerkt bij eenzelfde werkgever en zij hun baan verliezen, kan dat hard aankomen. De arbeidsmarkt geeft ze alleen niet de tijd om daar lang bij stil te staan."