Nieuws Personeel

Ex-verslaafden runnen brasserie in Javastraat

In de Haagse Javastraat heeft Brasserie Up dit weekeinde de deuren geopend. De alcoholvrije brasserie wordt gerund door twintig ex-verslaafden, schrijft het AD.

Van onze redactie 22 augustus 2016

Etendrinken

Initiatiefnemer is Willem Govers, die zelf jaren kampte met een alcoholverslaving. "Voor mij was een opname de enige mogelijkheid mijn problemen te overwinnen, maar eenmaal weer ‘buiten’ was het pas echt moeilijk. Daar moest ik het alleen zien te redden."

Tweede kans

Govers kreeg de kans om te werken en tegelijkertijd een opleiding te volgen. "Tijdens mijn studie ontstond het idee om anderen ook deze tweede kans te bieden." De jonge ex-verslaafden die bij Brasserie Up stage lopen, hebben allemaal een verslavingsverleden, maar zijn volgens Govers supergemotiveerd om een switch te maken. "Mijn missie: ze structuur, regelmaat, eigenwaarde en toekomstperspectief bieden."

Terugkeer in de samenleving

Vier dagen in de week lopen de leerlingen stage in de keuken of de bediening onder leiding van bevoegde docenten. Tijdens de leerwerkperiode worden de leerlingen begeleid door een in verslavingszorg gespecialiseerd coachingbureau. Ook volgen ze eenmodule ‘terugkeer in de samenleving.’ "De leerlingen kunnen in één jaar het mbo-diploma kok of gastvrouw/ gastheer halen. Daarna helpen wij ze bij het vinden van een baan", aldus Govers.