Nieuws Personeel

Fikse uitbreiding sportautofabrikant Donkervoort: twintig vacatures

Van 40 naar 60 mensen: sportautofabrikant Donkervoort is per direct op zoek naar versterking, zo’n twintig paar handen komt het trotse bedrijf uit Lelystad te kort. Een fiks aantal vacatures dat momenteel niet zomaar even is te vullen door gekwalificeerde mensen. En dus: hoe pakt het familiebedrijf dat (anders) aan?

Toine Damo 11 juli 2019

Donkervoort d8 gto 40 2

Joop Donkervoort durfde het in 1978 aan: een eigen automerk starten. En met succes. Het is razendknap dat het Nederlandse automerk dat zijn achternaam draagt jaar in, jaar uit dure liefhebbersauto’s weet te slijten. Een nieuwe Donkervoort kost, exclusief belastingen, bijna 160 mille.

De rasondernemer heeft een heldere visie: hij wil onder geen beding rijbelevingsconcessies doen aan zijn lichtgewicht sportauto met twee zitjes. De motor wordt sinds 1999 geleverd door Audi. Je kunt een slechtere samenwerking aangaan en: dat is vooral een blijk van erkenning dat het zijn zaakjes prima voor elkaar heeft.

Verder weet Donkervoort zijn clientèle te overtuigen zonder gelikt marketingverhaal of roemrucht verleden. De meeste exemplaren worden verkocht in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Zwitserland, met soms gekke uitschieters naar bijvoorbeeld Israël en Peru. De compromisloze rijdersauto verkoopt zichzelf. ‘Donkervoort Automobielen’ ontpopt zich bovendien als een familiebedrijf uit het boekje. Zo is Joops’ zoon Denis verantwoordelijk voor verkoop en productie, terwijl dochter Amber zich bezighoudt met marketing, communicatie en events.

Bij Donkervoort Automobielen werken momenteel zo’n 40 mensen en: het personeelsbestand wordt met een derde uitgebreid. Vanwaar plots die vraag naar zoveel nieuw personeel? ,,Door de aanhoudend goede verkopen, is er een wachtlijst ontstaan voor een nieuwe auto. We willen onze klanten natuurlijk zo snel mogelijk hun nieuwe auto leveren. Vandaar dat wij onze productie - en daarmee het productieteam - willen opschroeven,’’ vertelt Amber.

Wachtlijst nieuwe auto

Navraag leert dat de wachttijd voor een nieuw aangeschafte Donkervoort-bolide is opgelopen tot anderhalf jaar. Het jaarlijkse productieaantal van de D8 GTO, het huidige model, is sinds 2013 opgelopen van 25 naar rond 40 auto’s momenteel. ,,We hebben zo’n twintig vacatures in diverse afdelingen. Dat loopt uiteen van de assemblage (het in elkaar zetten van de auto, red.) tot de composiet- en lasafdeling. Verder zoeken we engineers, designers en commerciëlen.’’

Op zoek naar ‘liefde voor’

Goed nieuws, die groei. Maar hoe gaat een bedrijf als Donkervoort om met de krappe arbeidsmarkt? ,,Ons product is uniek, we zijn nog praktisch de enige in ons soort. Dit trekt, in alle bescheidenheid, mensen aan. Tegelijkertijd is het absoluut niet eenvoudig om de juiste match te vinden, zeker niet omdat het gaat om zo’n specifiek handgemaakt product. We kijken daarom ook verder dan ‘opleiding’ en ‘ervaring’, maar ook vooral naar ‘liefde voor’ in een CV."

,,Wat ik daarmee bedoel is dat ook iemand die hobbymatig aan auto’s sleutelt voor ons heel waardevol kan zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een oud-goudsmid, een oud-bewaker, een oud-kok en zelfs een ex-hondentrainer in dienst, die allen stuk voor stuk vakwerk verrichten. We kijken dus verder. Op dit moment hebben we alweer sollicitanten, maar die mogen er altijd meer zijn.’’

Internationale aantrekkingskracht

Het unieke product heeft niet alleen op consumenten een aantrekkingskracht. Zo zijn er ook gekwalificeerde mensen uit Duitsland, Italië, België en Frankrijk in dienst. Kijkt de autobouwer verder dan onze landsgrenzen naar mensen met een buitengewoon talent? ,,Al onze medewerkers hebben een bijzonder talent. We zoeken niet internationaal, maar er mélden zich dus wel mensen uit het buitenland. In Nederland kijken we in een wat grotere straal. Vanuit de Randstad zijn we bijvoorbeeld goed te bereiken: geen files!’’

Donkervoort lijkt geen moeite te hebben om personeel aan boord te houden, want het bedrijf koestert vele medewerkers die al ruim tien jaar van waarde zijn. ,,Het behouden van mensen is iets waar we, dankzij de familiesfeer en laagdrempeligheid, minder moeite mee hebben. Verder dragen doorgroeimogelijkheden en persoonlijke aandacht bij aan een aantrekkelijke werkplek. En natuurlijk laten wij ons personeel af en toe een titje maken in onze auto’s, al dan niet tijdens circuitevenementen.’’

Lees ook: De zeven regels voor werkgeluk volgens Twitter-topman Bruce Daisley

Nieuwe koolstofvezeltechnologie

Het zou zomaar kunnen dat Donkervoort binnenkort substantieel (nog) meer auto’s gaat bouwen. Dat heeft alles te maken met een nieuwe ontwikkeling in de toepassing van koolstofvezel. Fabrikanten van sportieve auto’s zijn gek op dit materiaal, want het is zowel licht als stijf: eigenschappen die het rijplezier dienen.

,,Onze, in eigen huis gepatenteerde koolstofvezeltechnologie Ex-Core® verschaft ons de mogelijkheid sneller op te schalen, sneller te ontwikkelen én de productiemethode voor te bereiden op massaproductie.’’

Groei zonder einddoel

De periode voor het huidige model produceerde Donkervoort meer auto’s dan nu, maar die waren van een andere orde. De sportwagenbouwer heeft met zijn laatste model bewust gekozen om nóg exclusiever te gaan. De aanzienlijk duurdere D8 GTO-modellijn, waarvan er dus jaarlijks minder worden gebouwd, legt het bedrijf geen windeieren. Een moedige beslissing van de ondernemersfamilie.

,,Ons doel is om lichtgewicht en ultrasnelle supercars van hoge kwaliteit te bouwen voor de liefhebber van puur autorijden. Groei is uiteraard altijd een wens, maar niet per se met een bepaald einddoel in gedachten.’’

We hebben zo’n twintig vacatures in diverse afdelingen. Dat loopt uiteen van de assemblage tot de composiet- en lasafdeling. Verder zoeken we engineers, designers en commerciëlen.