Nieuws Personeel

Deze foute functietitels vind je nog altijd in vacatures

Blijkbaar wil ‘de jeugd van tegenwoordig’ geen saaie baan meer als verkoper of software developer, schrijft HLN. Ze willen superhelden zijn! Ninja’s! Goeroes! Elon Musk! Steve Jobs! Bill Gates! Werkgevers denken hun toekomstige medewerkers nog vaak met deze foute functietitels binnen te halen.

Loes Liemburg 1 januari 2019

Foute functietitels vacatures

De superlatieven vliegen je om de oren als je op zoek bent naar een nieuwe job. Nu het goed gaat met de arbeidsmarkt en er vacatures te over zijn, moeten werkgevers zich zien te onderscheiden. Om jonge werkzoekenden over de streep te trekken, lijken de nieuwste banen stuk voor stuk heldenfuncties te zijn.

Mirakels verrichten

Van een beetje hippe job wordt tegenwoordig niets minder dan magieverwacht. Bedrijven zoeken IT-tovenaars, JavaScript-magiërs en ‘goochelaars die magische wonderen verrichten op het web’. Als simpele ICT manager kom je er niet meer tussen.

Daarnaast kunnen er duidelijk niet genoeg goeroes zijn. Zagen we een paar jaar geleden nog overal de ‘commerciële tijger’ opduiken, tegenwoordig zijn het de marketinggoeroe (marketingmedewerker), de communicatiegoeroe (communicatiemedewerker) en de IT supportgoeroe (IT support medewerker) die harten sneller doen slaan. Dat mensen als Elon Musk, Seth Godin, Steve Jobs of Bill Gates te pas en te onpas als goeroes binnen hun respectievelijke vakdomeinen benoemd worden, heeft daar vast een en ander mee te maken.

Lees ook: Dit zijn de 77 kantoortermen die je nooit meer wilt horen

Eigenschappen van Superman

Naast de tovenaars, zoekt men spieren. Véél spieren. Een korte zoektocht op Google levert functieomschrijvingen als PHP-krachtpatser en software-jedi’s op (softwareontwikkelaars). Ook de helden zijn niet van de lucht. Bedrijven zoeken geen sociale media-medewerkers, ze zoeken social media-helden.

Ook in de administratie voer je niet elke dag gewoon je job uit, maar klinkt het alsof je elke dag de wereld moet redden. En dan zijn er nog de ninja’s. “Als taalkundig ninja slaag je erin met een ippon de targets te striken, heb je reeds een zwarte band in het analyseren van antwoorden en ken je de film The Karate Kid (dit is een plus, geen must)”, zo stond er letterlijk op een Vlaamse vacaturesite. We hebben ze niet geturfd, maar de IT-ninja’s en backend-team-ninja’s blijken ook fel in trek.

Lees ook: Dit zijn 11 kantoorclichés waar je jeuk van krijgt

Toppers en rocksterren

Tussen de vele superlatieven konden we ook de whizzkid nog appreciëren en natuurlijk de ‘Topper’. Recente vacatures zoeken onder andere een rijschooltopper, een horecatopper en een sales agent-topper. In gewone mensentaal zijn dat: een rij-instructeur, een horecamedewerker en een verkoper.

Voor wie graag headbangend naar het werk gaat: er worden massa’s rocksterren gezocht! Een kleine greep uit het aanbod: een communicatie rockstar, een forwarding logistics rockstar en een Windows/VMware rockstar. Als het daarmee niet lukt, kun je misschien gewoon logistiek medewerker of system engineer worden?

Tot slot vonden we ook nog een vacature voor een ‘Chief Happiness Officer’ terug. We vermoeden dat het wel eens die snode hr-medewerker zou kunnen zijn die verantwoordelijk is voor al die 'geweldig' foute functietitels.