Ooit had hij de ambitie om professioneel stand-up comedian te worden. Hij volgde er zelfs een kleinkunstopleiding voor, nam het op tegen mannen als Alex Ploeg en Tim Fransen, raakte erdoor gefrustreerd en bedacht na enkele jaren dat het hem niet ging lukken. Gefaald. Het heeft Frank intussen wél geleerd om zichzelf niet te vergelijken met anderen, maar vooral met zichzelf. En: hij is tot het inzicht gekomen dat falen op zichzelf niet erg is mits je er maar goed mee omgaat. Dat geldt voor je privéleven, maar zeker ook op de werkvloer.
Fouten wél toegeven
,,Managers die laten blijken dat fouten maken mag, krijgen er medewerkers voor terug die gemotiveerder en loyaler zijn”, stelt de auteur van SuperFalen, ook bekend van de Foutenfabriek. ,,Ondergeschikten zijn vaak bang om hun fouten toe te geven. Bang voor gezichtsverlies, voor de hoon van collega’s of baas; bang voor ontslag. Natuurlijk is het eng en spannend, maar mijn ervaring is dat veel leidinggevenden het eigenlijk wel dapper vinden als iemand zijn fouten wél toegeeft. Ik merk dat vrouwen dat eerder doen dan mannen. Zij hebben minder moeite met kwetsbaarheid.”
Managers die laten blijken dat fouten maken mag, krijgen er medewerkers voor terug die gemotiveerder en loyaler zijn
Koffie verkeerd sessie
Volgens Frank staat in de Ergernis Top 10 van de werkvloer 'collega’s die hun fouten onder het tapijt schuiven'. Of, nog erger misschien, een ander er de schuld van geven. Het is zijn vaste overtuiging dat er top-down een cultuuromslag moet worden gemaakt in bedrijven om fouten bespreekbaar te maken. Hij geeft in zijn boek SuperFalen hiervoor een aantal nuttige tips, zoals het creëren van een vast moment of een vaste plek waar mensen fouten gaan delen.
,,Je kunt een speciale bijeenkomst in het leven roepen zoals een koffieverkeerdsessie. Pizza op vrijdag is een informeel maandelijks evenement waarbij meerdere dingen worden gedeeld inclusief de misser van de maand. Qua vaste plek kun je een faalmuur maken. Dat is letterlijk een muur in jullie organisatie waar je fouten op mag schrijven. Dit kan ook digitaal. Doordat je een vaste plek of vast moment hebt wordt de drempel om fouten te delen lager."
Donder die prestatiebril lekker in de prullenbak en zet de leerbril op je neus
Groeimindset versus vaste mindset
In SuperFalen wordt de theorie van de vaste mindset en de groeimindset nader uitgewerkt. Het ‘magische’ woordje hier is: nog. Wanneer er iets van je wordt gevraagd waarvan je denkt te weten dat je dat niet (goed) kan, ben je al snel geneigd om te zeggen ‘dat kan ik niet’. Dat noemt Frank de vaste mindset; het is nu eenmaal zo en daar verandert helemaal niks aan. Tip van Frank is dan om daar het woordje ‘nog’ tussen te plakken: ‘dat kan ik nog niet’. Dat is het stapje van iets niet kunnen naar iets wel kunnen. Het is de groeimindset in haar puurste vorm.
,,De groeimindset is het antigif voor het virus van de doorgeslagen prestatiemaatschappij”, zegt Frank. ,,Mensen geloven in de maakbaarheid van het leven en dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen succes. Als alles goed gaat, is dat een prettige gedachte. Maar als het tegenzit geven ze zichzelf meteen volledig de schuld en krijgen ze een burn-out. Terwijl, je kunt ook gewoon pech hebben. De prestatiemaatschappij kost heel veel qua gezondheid. Donder die prestatiebril lekker in de prullenbak en zet de leerbril op je neus. Bekijk de wereld als een ontdekkingsreiziger die vooral nieuwsgierig is en de reis belangrijker vindt dan de bestemming."
Je mag best tien keer op je muil gaan, zolang je maar elf keer opstaat
Mens, durf te falen!
'Falen hoort bij het leven', is Franks vaste overtuiging. ,,Je mag best tien keer op je muil gaan, zolang je maar elf keer opstaat.” Zijn boodschap is dat je kunt leren om relaxter om te gaan met fouten maken. En daarmee wil hij mensen maar al te graag inspireren. Dat doet hij met lezingen en workshops door het hele land en nu dan ook met zijn boek, SuperFalen. ,,Ik laat mensen zien dat het goed is om open te zijn over alles wat er mis is. Dat is geen bedreiging maar juist goed voor de werksfeer. Heel vaak weten collega’s weinig echt van elkaar. ‘Dat wist ik helemaal niet van je’ hoor je dan regelmatig. Door open te zijn bouw je een goede band op met je collega’s en je leidinggevende.” Opvallend: er melden zich doorgaans meer vrouwen dan mannen aan voor de workshops en lezingen van Frank.
Een tip voor specifiek ondernemers?,,Als je fouten gaat delen dan ga je veel leren en kun je werkprocessen aan gaan passen. Daar kunnen mooie resultaten uitkomen zoals manieren om kosten te besparen, veiliger te werken of hoe je de werkdruk kunt verlagen. Door deze resultaten terug te koppelen motiveer je mensen om fouten te blijven delen.”
SuperFalen
Frank Deuring
Angst voor fouten veroorzaakt burn-outs, onnodige kosten en een waardeloze sfeer op de werkvloer. Hoe mooi zou het zijn… een organisatie die radicaal open is over fouten? In die organisatie voelt iedereen zich veilig om zelfs de meest gigantische blunders te delen. Daar word je niet afgerekend op fouten. Sterker nog: je lef wordt juist gewaardeerd! Wil jij ook ontdekken hoe je relaxter met fouten kunt omgaan? Dat lees je in dit boek, dat in no time op plek 1 van de Managementboek Top 100 genoteerd staat.
SuperFalen is onder meer via deze link te bestellen (22,50 euro).