Nieuws Personeel

Freelance invaller vinden via 'datingsite'

Invalpools zijn uit de tijd, vinden Rik Smale en Erwin Matijsen. Zij ontwierpen een site voor scholen die snakken naar een invaller.

Ria Willemse | Foto onder: Gerard Vrakking 22 april 2016

Smartphone Mobiel App i Stock

Toen Rik Smale (29), docent en teamleider op het Ichthus College in Kampen, voor zijn team per direct een inval-collega nodig had, schoot hij in de stress. "Waar vind ik die?", vroeg Smale zich af. "Natuurlijk, ze zijn er wel, maar waar vind ik nú een beschikbare docent, met de juiste bevoegdheid en in de buurt?"

Het bleek een lastig karwei.Die ervaring zette Smale aan het denken. "Ik zag twee partijen. Aan de ene kant invallers die graag willen werken, en aan de andere kant scholen die invallers nodig hebben. Maar die twee komen maar moeizaam bij elkaar. Dat zou toch beter en makkelijker moeten kunnen."

ApplicatieDe Wijhenaar bedacht samen met ICT'er Erwin Matijsen (30) uit Meppel een methode om als school snel en betrouwbaar online een invaldocent te vinden. Het tweetal werkte een applicatie uit, een soort datingsite voor scholen en docenten: Mirandum.nl. Een plaats waar onderwijzend personeel en scholen elkaar ontmoeten.

Hoe werkt dat? "Docenten schrijven zich in en geven aan wat hun bevoegdheid is, wanneer ze beschikbaar zijn en waar ze wonen", legt Smale uit. "Scholen zoeken in die database op datum, of periode, en op bevoegdheid. Zo kunnen ze snel de beschikbare docenten benaderen om in te vallen. Als het klikt, maken ze onderling verder afspraken. Daar zitten wij verder niet tussen."

Flexibel,,Ik heb het idee dat een platform als dit nog niet bestaat", vertelt Smale. "Natuurlijk zijn er wel invalpools binnen scholen of stichtingen, maar daar zit nou juist ook een probleem. Zo flexibel zijn die invalpools niet. Er zit vaak een vast aantal docenten in. Is er dan iemand ziek, dan ga je binnen zo'n pool de lijst rondbellen wie er beschikbaar is. Een enorm karwei. En bij een griepgolf kan de pool leeg raken. Er is ook een nieuwe ontwikkeling:meer keuze voor onderwijzers om vrije uren op te nemen. Dan wordt de vraag naar invallers nog groter."

AanbodHet idee is om enerzijds te zorgen voor een ruim aanbod aan betrouwbare docenten die zich gratis inschrijven: parttimers, gepensioneerden en zzp'ers in het onderwijs. "Voorwaarde is dat de docenten een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) insturen, waarna online zichtbaar wordt wanneer ze precies beschikbaar zijn", legt Smale uit. "Dat bepalen de docenten overigens zelf. Ze kunnen hun beschikbaarheid dagelijks wijzigen. Anderzijds melden Voortgezet Onderwijs-scholen zich aan tegen betaling van abonnementsgeld. Het aantal docenten op een school bepaalt de kosten."

De naam Mirandum verwijst volgens de initiatiefnemers naar 'verwondering'. "En wat we ermee willen zeggen is dat het werk van docenten weleens wat meer 'bewonderd' mag worden."

Volgens Smale en Matijsen is het concept toepasbaar in verschillende situaties. Zo zou het systeem een oplossing kunnen zijn binnen grote scholengemeenschappen. "Kunnen ze de namen van de eigen docenten invoeren in het systeem met hun beschikbaarheid. Kun je direct zien wie er ingezet kan worden en hoeft de schoolleiding vervolgens niet alle invallers van de school af te bellen als er iemand uitvalt."

ZZP'ersVolgens Smale komt de site op het juiste moment. "Er zijn nog niet veel onderwijzers die als ZZP'er werken, maar dat zal wel gaan gebeuren door de nieuwe wetgeving. Daar ben ik van overtuigd. De nieuwe wet werk en zekerheid gaat in het onderwijs vanaf 1 juli in. Dan geldt dat invallers na drie contracten op een school een half jaar buiten schot moeten blijven. Pas deze vraag/aanbod constructie toe en het kan werken. Het zou zelfs een aanjager kunnen worden van het ZZP-werken in het onderwijs, juist omdat ZZP'ers makkelijker op meerdere scholen kunnen werken."

Ervaringen met de 'datingsite'zijn nog niet bekend . De app is nog maar een kleine maand in de lucht. "We zitten in de opstartfase en doen ons best er bekendheid aan te geven", zegt Smale. "We voeren gesprekken op scholen, waar ze een pilot kunnen starten met ons systeem. Scholen zijn enthousiast, docenten heel voorzichtig. Wij geloven enorm in het idee. Als het aan ons ligt wordt dit dé landelijke invalpool voor primair en voortgezet onderwijs."

Vo-raad: invalpools in het VO zijn ingewikkeldDe VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, vindt het initiatief Mirandum.nl een goed idee. "Een pool in het voortgezet onderwijs (VO) is ingewikkelder dan in het primair onderwijs (PO), omdat docenten in het VO een bevoegdheid per vak hebben'', zo stelt woordvoerder Stan Termeer. ,,De pools die wij kennen werken niet met ZZP-ers, maar met mensen met een dienstverband. Dit is een belangrijk verschil. De kans bestaat wel dat de Belastingdienst een ZZP-constructie aanmerkt als fictief dienstverband. In dat geval loopt de werkgever het risico dat hij alsnog werkgeverslasten moet betalen."