Nieuws Personeel
Replenisher? Chief Happiness? De (on)zin van opvallende functietitels
Met de zoektocht naar een 'replenisher' wist de ANWB de knuppel in het hoenderhok te gooien. Want hoe ingewikkeld de baan ook klinkt, het blijkt niet meer te zijn dan een vakkenvuller. Waarom dan toch zo'n opvallende functietitel gebruiken? En heeft het wel nut? Recruiter Floor Nobels legt uit.

Foto: Shutterstock
Het regende recent reacties op een vacature die ANWB deelde, zo schrijft het AD. De functietitel en omschrijving van ‘replenisher’ zouden onbegrijpelijk zijn, aldus vele Twitteraars. Het betrof hier simpelweg een vacature voor vakkenvuller, dus waarom moeilijk doen, vonden zij.
ANWB-persvoorlichter Markus van Tol snapt ergens wel dat de vacature zoveel stof deed opwaaien. ,,We kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen hier hun wenkbrauwen bij optrekken. Maar aan de andere kant: in de detailhandel heet deze functie nou eenmaal zo. Sommige functies heten zoals ze heten, daar kun je niets aan doen.”
Lees ook: Bijna 40 procent personeel zou deel van loon inleveren om eigen baan te redden
Kandidaten vacature
Recruiter Floor Nobels is niet verbaasd over de reacties op de vacature van de ANWB. ,,Het zijn een hoop holle termen achter elkaar. Maar je wil toch dat ook vrienden en familie van een kandidaat diegene kunnen wijzen op een leuke vacature. Zo van: ‘He, jij zocht toch naar zo’n baan?’. Dat voordeel haal je weg door zo’n functietitel.”
Nobels denkt niet dat ANWB met opzet een ‘vreemde’ vacature online plaatste. ,,Deze vacature is waarschijnlijk heel serieus bedacht. Het is niet zoals de ‘chief happiness officer’, dat doe je met een knipoog”, zegt Nobels.
Lees ook: Waarom Chief Happiness Officers niet tot meer winst leiden
Werkgever moet gaan voor veel reacties
Maarten Naaijkens van Nationale Vacaturebank ziet de ingewikkelde functietitels vooral veel bij start-ups voorbijkomen. ,,Zulke bedrijven willen hun vacatures op een leuke manier vormgeven en poetsen de functies op. Het zijn vaak hele eenvoudige banen en door ze op te leuken proberen ze aandacht te trekken van kandidaten.” Maar of dat slim is? ,,Vind je daardoor die gemotiveerde collega die bij de functie past? Ik vraag het me af.”
De ANWB-vacature kreeg veel aandacht, maar dat is volgens recruiter Nobels niet altijd wat je moet nastreven als werkgever. ,,Een werkgever moet niet gaan voor zoveel mogelijk reacties, maar voor zoveel mogelijk geschikte kandidaten. Deze tekst trok waarschijnlijk ook de aandacht van mensen die niet geschikt zijn voor de functie. Dat risico loop je dan.”
Vindbaarheid vacature
Maarten Naaijkens kan zich niet voorstellen dat mensen op ingewikkelde functietitels zullen zoeken. ,,Ik geloof niet dat iemand op ‘replenisher’ zou zoeken op Google of op een vacaturesite als de onze. Wij zien vooral dat werkzoekenden hele gangbare en algemene termen invoeren.” Naaijkens adviseert werkgevers dan ook om het vooral simpel te houden zodat je doelgroep via een zoekopdracht bij je terechtkomt. ,,Dat moet je zeker doen als het om een startersfunctie gaat.”
Deze tekst trok waarschijnlijk ook de aandacht van mensen die niet geschikt zijn voor de functie. Dat risico loop je dan
Veel functies tijdgevoelig
Waarom proberen bedrijven het dan toch met ingewikkelde functienamen? Of een functietitel aanslaat, ligt volgens recruiter Nobels ook aan het moment. Veel functies zijn tijdgevoelig. ,,Vijf jaar geleden zocht een klant bijvoorbeeld iemand voor de functie van ‘customer journey specialist’. Die term werd daarvoor nog helemaal niet gebruikt, maar inmiddels is die behoorlijk ingeburgerd.”
Laatst stuitte Nobels op de functietitel ‘agilist’, iets dat waarschijnlijk iets met managementmethode Agile te maken heeft. ,,Waarschijnlijk vinden we deze functie over een paar jaar ook heel normaal.” De coronacrisis brengt volgens Nobels ook nieuwe functietitels met zich mee. ,,Voor de crisis zou niemand op zoek zijn gegaan naar een 1,5 meterregisseur. Die functies heb je alleen nu.”
Gewenning bij bedrijven
Een duidelijkere functietitel bedenken is nog niet zo makkelijk. ,,Bedrijven zijn vaak zo gewend dat de functie zo heet. Ik hielp laatst een IT-bedrijf bij het vinden van een technisch consulent. Maar die titel zei niet zo heel veel over de functie. Uiteindelijk zijn we op ‘datamigratie consultant’ gekomen. Dat is een stuk specifieker.” Een hele functie omschrijven in een titel is onmogelijk, zegt Nobels. ,,In de vacaturetekst vertel je wat iemand moet doen en wat diegene moet meenemen. Dat samen geeft een beeld van de baan.”
Lees ook: Het ideale team levert 15 procent meer output: dit is hoe het werkt
De ANWB heeft de betreffende vacaturetekst inmiddels aangepast. Woordvoerder Tol: ,,We hebben geleerd dat je altijd moet proberen om iets dat ingewikkeld is toch moet blijven uitleggen. Hetzelfde geldt voor vaktermen.”
Advertentie hieronder, werd ons naar aanleiding van dit artikel gemaild door Carlo Vermeiren. Ook een bijzondere...