Op een regenachtige vrijdagochtend zit Debora Huisman-Leeser aan het midden van een maanvormige tafel in een vergaderruimte van het hoofdkantoor van Gassan. Ze leidt een bespreking, gekleed in een beige crêpe jurkje en poederroze Tribute heels van Yves Saint Laurent. Om haar heen zit een team van vier man met wie ze de online strategie van de webshop en de socialmediakanalen doorneemt. Ze nipt aan een kopje groene thee.
Om haar pols bungelt een goud met stalen Rolex Datejust. Aan haar wijsvinger prijkt een knots van een ring met een taupekleurige steen omlijst door diamanten. Het is het kroonjuweel van haar eigen Choices by DL-collectie, het project waarmee ze in 2008 afstudeerde aan het Amsterdam Fashion Institute.
"Ik wilde voor mijn ouders gaan werken, maar alleen als ik iets voor mezelf zou kunnen doen en mijn modeachtergrond zou kunnen toepassen. De eerste collectie bestond uit een lijn ringen met verwisselbare stenen en omlijstingen. Die is nu uitgebreid met armbanden en oorbellen, allemaal volgens het originele idee," zegt Huisman-Leeser. In 2008 huurde ze van haar vader een vitrine op de Miljonair Fair en een paar maanden later vertrok ze met een koffer vol koopwaar naar de VS. "In 2009 ben ik een maand naar New York gegaan om daar mijn collectie in de winkels te krijgen. Ik kreeg een proefperiode van één maand bij warenhuis Bloomingdale's. Het was een enorm succes; ik heb nog steeds een vaste plek in de winkel."
Tekst gaat verder onder foto
Strakke agendaOp tafel ligt een stapeltje A4'tjes met daarop de strak ingeplande agendapunten. Nauwgezet vinkt Huisman-Leeser het ene punt na het andere af. Ze luistert aandachtig. Instagrambereik, een samenwerking met bloggers - in rap tempo komen de namen van 's lands bekendste modemeisjes voorbij. Daarna gaat het gesprek over een Chinese tolk en welke horlogemerken populair zijn in de webshop. Ze luistert aandachtig en springt dan in. In twintig seconden legt ze uit waarom Nederlanders geen Seiko en wél Michael Kors-horloges willen. "Echt waar. Draai de bonnen maar uit, dan kun je het zien."
Brand ManagerNaast directeur van haar eigen juwelenlijn is Huisman-Leeser als brand manager van Gassan Diamonds ook verantwoordelijk voor de inkoop, het magazine en de online marketing van de diamantenfirma. Tijd voor de volgende afspraak. Buiten miezert het nog steeds als vader Benno Leeser komt voorrijden in een glimmende Duitse bolide. "Hi pap! Hoe gaat het?" Chauffeur Giovanni neemt plaats op de achterbank; meneer Leeser rijdt liever zelf. De bestemming: de Gassanwinkel op de Dam, waar de maandelijkse inkoopvergadering wordt gehouden.
"Ik ben verantwoordelijk voor de inkoop van de sieraden voor alle Gassan-winkels en mijn broer David ontfermt zich over de horloges," zegt Huisman-Leeser. Leeser senior leidt de vergadering en wordt geflankeerd door zijn twee kinderen. Als eerst komen de verlanglijstjes van de medewerkers in de winkel aan bod - horloges van IWC, Rolex en Breitling passeren de revue. Het meeste blijkt allang besteld.
Na het overleg loopt Huisman-Leeser een rondje door de winkel. Ze inspecteert haar eigen Choices by DL-vitrine en maakt een praatje met het personeel. Vader Benno wordt in beslag genomen door de volgende afspraak: een delegatie van horlogemerk Audemars Piguet, die net de winkel is binnen gewandeld. "Bonjour!"
Populaire toeristenattractie Het hoofdkwartier van de diamantenfamilie huist al decennia in een groot monumentaal pand aan de Nieuwe Uilenburgerstraat. De overgrootvader van Huisman-Leeser, Samuel Gassan, leerde hier als jongeman het vak diamant slijpen. Behalve haar vader en broer werken ook haar man, moeder en schoonzus voor het bedrijf. De parkeerplaats staat vol touringcars. Huisman-Leeser baant zich een weg door de bezoekers die zich bij de entree hebben verzameld. 'De fabriek,' zoals ze het noemt, is een van de populairste toeristenattracties van de stad: jaarlijks ontvangen ze zo'n vierhonderdduizend bezoekers in het pand waar nog steeds diamanten worden geslepen.
Bureau op marketingafdelingHuisman-Leeser heeft geen eigen kantoor. Ze werkt aan een bureau midden op de marketingafdeling. "Hi Bo!" klinkt het als ze de ruimte binnenstapt. Huisman-Leeser: "Ik zit veel liever hier, dan alleen in een kamertje. Dan weet ik wat er om me heen gebeurt en ik vind het ook veel gezelliger zo." Op de afdeling heerst een gezellige chaos. Haar bureaustoel wordt bezet door een grote cognackleurige Birkintas van Hermès. Op haar bureau liggen uitnodigingen voor de presentatie van haar nieuwe juwelencollectie. Ze vist er één van de stapel. "De RSVP-teller staat al op honderd," roept ze uit. "Kijk," zegt ze terwijl ze de gang op loopt, "hier komt één hele lange, smalle tafel waar we het diner houden."
EkstermomentjeTijd voor een tussenstop langs de inkoopafdeling om de Choices by DL-samples te bekijken die net zijn binnengekomen: oorbellen, armbanden en natuurlijk de ringen waar het allemaal mee begon. Zodra de deur opengaat, schitteren de edelstenen je tegemoet. Een ekstermomentje. In het kantoor liggen grote bakken vol glimmers in snoepkleuren als topaas, lapis en aventurijn. "Mijn favoriet is de ring die ik nu om heb. De 1818-ring, met een taupe, milky steen omlijst door diamanten," zegt Huisman-Leeser. Prijskaartje? Zo'n zesduizend euro.
Vaste klantAan het einde van de middag heeft ze een afspraak met een van haar vaste klanten, die behangen is met Choices by DL-juwelen. Ze gaan zitten aan een ronde tafel in het kantoor van haar moeder Kitty. De brunette legt een ring met een blauwe edelsteen op tafel. "Ja, hij heeft inderdaad wat krasjes. Die kunnen we zo wel even voor je polijsten, hoor," zegt Huisman-Leeser. In het kantoor waan je je in een andere wereld; de ruimte staat vol antiek houten meubilair en voorwerpen van haar overgrootvader Samuel Gassan. Aan de muur hangt zijn portret.
FamilieFamilie betekent veel voor de Leesers. Om haar nek draagt Huisman-Leeser een delicaat kettinkje waaraan drie kleine rosé- en witgouden D's hangen; de letters staan voor de namen van haar man, dochtertje en haarzelf. "Ik doe 'm nooit af. Mijn gezin en familie zijn heel belangrijk voor me. Mijn vader was er altijd voor me toen ik klein was, hoe druk hij het ook had. Dat wil ik op dezelfde manier doen. Ik denk dat het enorm helpt dat ik geen micromanager ben; ik hou van schakelen. Je moet niet te lang in iets blijven hangen, anders word je gek. Ik kan dingen makkelijk loslaten en ben absoluut geen controlfreak. Als ik thuis op de bank Netflix aan het kijken ben en er komen kwartaalcijfers binnen, klik ik die weg. Ik wil niet die moeder zijn die bellend in de speeltuin zit."