Nieuws Personeel

Jonge werknemer moeilijk te managen

Jonge werknemers zijn lui en snel afgeleid. Dat is de schuld van een falende opvoeding. En wie zit met de brokken? De baas, zo bericht het AD.

Bart van Eldert | Illustratie: Bas Unger 17 januari 2017

Millennials generatie sneeuwvolkje managen baas simon sinek

Simon Sinek, een beroemde Amerikaanse consultant en bestsellerauteur, heeft geen goed woord over voor de zogenoemde millennials. Recente video-interviews van Sinek worden momenteel 'gevroten' op sociale media. Door oud én jong.

Ben je geboren in of na 1984? Dan ben je zo'n superlastige millennial, meent Sinek. Moeilijk te managen. Want je bent lui. Alleen maar op jezelf gericht. En ongeduldig omdat de technologie je heeft verwend. Je wilt alles in de hele wereld, net zo snel als je Netflixfilm of je thuisbezorgde pakketje.

Schuld

Ben je de ouder van deze millennials? Dan is het jouw schuld. Want jij beklaagde je tot op de vervolgopleiding nog net zo lang bij de leraar over die onvoldoendes tot het een lui zesje werd. En tegen je kind maar volhouden hoe speciaal het is: je kunt alles krijgen in het leven wat je maar wilt.

Ben je de manager van deze jongeren? Dan zit jij met de rotzooi. Want pas op het werk ontdekken die jonge werknemers dat mama je geen promotie kan geven. Ze hebben zo weinig zelfvertrouwen dat ze al bij een beetje tegenslag hun baan opzeggen. En wat zijn ze overgevoelig.

Generatie Sneeuwvlokje

Sinek staat niet alleen in zijn harde woorden. Anderen hebben eerder de term Generatie Sneeuwvlokje geïntroduceerd. Elke sneeuwvlok voelt zich heel speciaal, tot hij landt op de harde werkvloer en smelt. Sommige Amerikaanse onderzoekers spreken aanvullend over 'helikopterouders'. Pamperende papa's en mama's die beschermend boven hun kind rondzoemen tot ze alle eigen verantwoordelijkheid weg hebben geblazen. Daar komen geen evenwichtige kinderen van.Ontslag

Is het echt zo erg? Ja, zegt Aart Bontekoning. Jongeren zijn op zichzelf, hebben weinig zelfvertrouwen en nemen snel ontslag. Maar ze zijn ook actief en sociaal. De 67-jarige organisatiepsycholoog deed als wetenschapper onderzoek naar generaties en als consultant brengt hij generaties samen in bedrijven. Hij heeft net 60 organisaties bezocht, van ingenieursbureau tot ziekenhuis.

Vrijheid met verantwoordelijkheid

Bontekoning ontdekte dat twintigers en dertigers op hun werk hetzelfde willen als thuis. Het gezin, waar elke nieuwe generatie wordt gevormd, is in Nederland best bijzonder. De generatie-expert wijst op Unicef-onderzoeken waaruit steeds blijkt dat onze kinderen tot de gelukkigste van de wereld behoren. ,,Hollandse ouders staan naast hun kinderen. We ondersteunen ze coachend. We geven ze vrijheid met verantwoordelijkheid en we zijn het vangnet na fouten. Thuis doen we het goed."Top-down

Maar op kantoor niet. Daar is de sfeer compleet anders, zag de generatie-expert. Ouderwets. Top-down. Zo hebben onze jongeren het niet van thuis meegekregen. Ze rekenen op vrijheid om hun eigen werk in te delen en verwachten direct feedback als ze uitglijden. Aart Bontekoning: ,,Hun analytisch vermogen wordt onderschat. Ze kunnen prima aanwijzen waar het in hun bedrijf beter kan, maar ze worden overschat in hun vermogen om de problemen op te lossen. Daar hebben ze hulp van mensen met werkervaring bij nodig. De oudere generatie wil wel, maar weet niet goed hoe te steunen."

Wegsmeltend zelfvertrouwen

En dus ziet Bontekoning ook hier jongeren met wegsmeltend zelfvertrouwen en ontslagnemende millennials. De generatie-expert ziet nog meer. Oudere generaties die ook helemaal niet zo hiërarchisch willen werken. Bontekoning: ,,Iedereen wil het anders. Maar niemand doet het."

Zijn oplossing: generaties moeten op kantoor onderling net zo goed samenwerken als thuis in het gezin. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat werknemers die zich op kantoor thuis voelen, productiever zijn. ,,Bedrijven vergrijzen en willen van ouderwets naar eigentijds werken. Een goede mix van de frisse blik van jongeren en de rijke ervaring van ouderen helpt oud en jong."

Gerelateerde artikelen:

Simon Sinek: Vertrouwen als kern excellent leiderschap

%VIDEOWIDGET%