Nieuws Personeel

Gerard ten Have uit Olst: 40 jaar geknipt voor het vak

Op 22-jarige leeftijd nam kapper Gerard ten Have de kapsalon over van de familie Hekkert in Hellendoorn. Nu, veertig jaar later, zit de 62-jarige Ten Have nog steeds op dezelfde plek en viert hij zijn jubileum. De Olstenaar wist van kleins af aan al dat hij geknipt was voor het kappersvak.

Van onze redactie 22 februari 2016

Kapper Gerard ten Have 2 Lenneke Lingmont 2

Zijn familie zat in de bakkerswereld. Waar kinderen vaak opgroeien in het bedrijf van hun ouders, was Gerard ten Have meestal te vinden in de kapperszaak van de buren. Als jongetje deed hij daar klusjes. "Het leek me geweldig om zelf ook kapper te zijn. Ik was 13 jaar, dus ik wist het nog niet zeker, maar door de sfeer bij de buren werd mijn toekomst redelijk bepaald", vertelt de kapper.

PiepjongEen paar jaar later begon hij aan een kappersopleiding. "Dat ging er heel anders aan toe dan tegenwoordig. Ik leerde permanenten zetten en watergolven, terwijl de kappers in spe nu leren knippen en kleuren", legt Ten Have uit, die na zijn opleiding 'per ongeluk' in Hellendoorn terecht kwam. Via familie van zijn opa, die ook een echte bakker was, kwam Ten Have in contact met kapper Hekkert. Hij had sinds 1936 een zaak aan de Dorpsstraat in Hellendoorn, maar wilde hier graag mee stoppen. Ten Have werkte daarvoor bij verschillende salons, maar besloot 11 februari 1976 de zaak over te nemen. De piepjonge kapper vestigde zich op die dag in de salon waar hij uiteindelijk nooit meer zou vertrekken.

BuurvrouwTen Have was niet bekend in Hellendoorn, maar kreeg hulp van de inmiddels overleden buurvrouw Mini Koning. "Zij gaf mij een 'Hellendoornse inburgeringscursus'. Het gaat in deze regio vaak over families en Mini vertelde alles over de mensen in Hellendoorn. Door haar ben ik zo nauw betrokken geraakt bij de mensen hier." Dit is ook één van de redenen dat Gerard ten Have nooit meer is weggegaan. "Ik ben heel blij met de zaak die ik hier heb, maar ik ben net zo betrokken met mijn klanten als met andere inwoners. Vanaf het begin doe ik mee aan het Helders Fees en carnaval. De salon is belangrijk, maar de plek waar ik zit is misschien nog belangrijker." Tijdens zijn jubileum werd de waardering voor hem bevestigd door zijn klanten.

Foto: Lenneke Lingmont