Nieuws Personeel
Glasvezel zorgt volop voor banen in Deventer
Future Fiber gaat naar groter pand in Deventer. "Over vijf jaar hebben we 70 man in dienst", zegt de directie

Glasvezelbedrijf Future Fiber BV in Deventer groeit zo snel dat het ruim een jaar na de vestiging aan de Schonenvaardersstraat een groter pand moet betrekken. De keuze is gevallen op het voormalig onderkomen van Schoonmaakbedrijf Kwiek aan de Hamburgweg (Kloosterlanden).
Future Fiber functioneert als onderaannemer bij glasvezelprojecten voor woningen en bedrijven en is tot op heden hoofdzakelijk actief in de regio Enschede, Almelo en Hengelo. Een van de jongste projecten die commercieel directeur Rehim Duman heeft binnengehaald speelt nabij het Duitse Essen.
Tweede voorbeeld van een nieuw project is het verzorgen van glasvezelverbindingen voor talrijke bedrijven in Gelderland en een stukje Overijssel. Dit gebeurt in opdracht van technologiebedrijf Koning & Hartman.
Centrale liggingDumans achterneef Suleyman Karanfil is de oprichter en algemeen directeur van Future Fiber. Na een studie tot allround monteur begon Karanfil in 2010 als zzp'er in zijn woonplaats Arnhem. Hij richtte zich op huisaansluitingen. Sinds 2012 hanteert hij de naam Future Fiber, een jaar later werd zijn bedrijf een BV en ging hij vanuit Enschede werken. In februari 2015 verhuisde Future Fiber naar Deventer vanwege de centrale ligging.
Sindsdien heeft het glasvezelbedrijf een opmerkelijke groei doorgemaakt. Nu werkt er inclusief de directie twintig man, allemaal allround monteurs. Duman is sinds acht jaar actief in de glasvezelbranche en zit pas sinds 1 februari bij Future Fiber. Hij voorspelt dat het bedrijf over vijf jaar zestig à zeventig medewerkers telt. Op termijn wil het bedrijf ook kraanmachinisten en grondwerkers gaan opleiden en in dienst nemen.
Van de risico's die met een (te) snelle schaalvergroting gepaard gaan, is Duman zich terdege bewust: "Het gevaar bestaat dat we straks minder oog hebben voor de kwaliteit en de veiligheidsrisico's, en ook dat mensen op de verkeerde plaatsen worden ingezet." Duman en Karanfil willen dit koste wat kost voorkomen.
BeperkingDe directeuren willen ook mensen met een beperking een kans op werk en sociale contacten bieden. Duman heeft hierover met sociale werkplaats Sallcon gesproken: "Iemand met bijvoorbeeld één oog kan prima koffie serveren of telefoontjes aannemen."
De bedoeling is om dit vanaf juli of augustus eerst met één of twee mensen te proberen, waarbij in het begin een pedagogisch medewerker voor de begeleiding zorgt. Als iemand goed voldoet dan maakt hij of zij kans op een reguliere baan.
Wethouder Frits Rorink verricht op vrijdag 13 mei de officiële opening van het nieuwe pand van Future Fiber.