Het mes snijdt aan twee kanten. Werkgevers krijgen gemotiveerde kandidaten voor moeilijk vervulbare functies óf een opleidingsbudget voor mensen die ze al in beeld hebben. Mensen zonder werk biedt dit uitzicht op een nieuwe carrière. Daarmee krijgt ook de West-Brabantse economie een boost.
Wegenwacht van het spoor
Spoorijzer in Roosendaal is zo'n bedrijf dat met maatschappelijk ondernemen een personeelsprobleem wist op te lossen. Spoorijzer is internationaal actief in onderhoud en reparaties van goederenwagons en locomotieven, vanuit de werkplaats en op locatie. ,,Wij zijn de Wegenwacht van het spoor'', omschrijft Operations Manager Marco van Tol. Bij Spoorijzer werken 32 mensen, waarvan er 19 actief zijn op de werkvloer. ,,Maar daar kan ik zo 30 man gebruiken'', zegt Van Tol.
Lees ook: Vluchteling als reddende engel voor MKB
Spoorijzer wil de stilstand van railgebonden voertuigen terugdringen en dat liefst zo snel en efficiënt mogelijk. ,,Ik ben in sollicitanten altijd op zoek naar die twinkeling. Hier werken mensen die marinier of kok zijn geweest, zonder vooropleiding, maar met de goede instelling. Ons werk is heel specialistisch, dus het belangrijkste leer je in de praktijk. En doe je dat goed? Dan kun je het binnen vier, vijf jaar schoppen tot hoofdmonteur.''
Hoge succesratio
Sectorplan helpt ondernemers om van een gemotiveerde kandidaat een geschikte werknemer te maken. Van Tol: ,,Sectorplan toetst kandidaten voor ze aan de werkgever worden voorgesteld en draagt bij aan de basisopleiding. Dat scheelt mij veel tijd. Ze snappen precies wat voor mensen wij hier nodig hebben.''
Van Tol is dik tevreden over de werkwijze van het Sectorplan. ,,Ik hoor ook dat de succesratio behoorlijk hoog is. Als er weer een nieuw traject start, ga ik zeker weer meedoen. En het is ook nog een vorm van maatschappelijk ondernemen. Dankzij deze samenwerking krijgen we mensen aan de slag en in ons geval ook nog eens in de metaalsector!''
Sectorplan creëert kansen
Sectorplan West-Brabant is een samenwerkingsverband van REWIN, FNV, Regio West-Brabant, VNO-NCW Brabant Zeeland en Werk en Vakmanschap. Het vergoedt nog tot en met 10 juni van dit jaar 50 procent van de kosten van om- en bijscholing van werknemers in logistiek, techniek en bouw.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sectorplan West-Brabant. Meer info? Kijk op sectorplanwestbrabant.nl.
Sectorplan in het kort
Sectorplannen zijn bij het Sociaal Akkoord van 2013 in het leven geroepen om de Nederlandse arbeidsmarkt bestand te maken tegen de uitdagingen van de toekomst.
Het kabinet Rutte II heeft 600 miljoen euro uitgetrokken om de plannen mede te financieren, de sectoren leggen minimaal hetzelfde bedrag in. Het meeste geld gaat naar scholing, begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk en extra leerwerkplekken voor jongeren. In totaal zijn sinds 2013 in Nederland in drie tranches meer dan 100 sectorplannen goedgekeurd, deels regionaal, deels nationaal en sectorgebonden. Sectorplan West-Brabant is een regionaal en sectorgebonden plan dat zich richt op alle beroepen in de techniek, bouw en logistiek.
Wat biedt Sectorplan West-Brabant werkgevers:
-
Toegang tot het grootste werkzoekendenbestand van West-Brabant
werklozen én werkenden met interesse in logistiek, techniek en bouw die zich willen om- of bijscholen. -
Kosteloze match
Sectorplan West-Brabant brengt de wensen van werkgevers in kaart en gaat op zoek naar een passende en gemotiveerde kandidaat. -
50 procent van de kosten van om- of bijscholing
Werkgevers kunnen zelf kandidaten of werknemers aandragen die niet over de juiste kwalificaties beschikken. Of zij kunnen een beroep doen op het sectorplan voor een kandidaat met de juiste ambitie en drive. In beide gevallen betalen zij slechts de helft van de om- en bijscholingskosten.