Nieuws Personeel

Goede lasser komt snel aan de bak

Hij schuift de klep voor zijn gezicht omhoog en bekijkt het resultaat. Zijn 'poppetje' is klaar. Een figuurtje van ijzer op een bedje van hetzelfde materiaal. De Apeldoornse scholier Gerwalt Voortman (16) knikt tevreden, blij met het resultaat. Hij is ruim op tijd klaar. "Het ging goed", zegt hij. "Moeilijk? Neuh. ik heb geoefend op school. Ja, we wisten wat we vandaag gingen maken."

HERRE STEGENGA | Foto: Freddy Schinkel 19 februari 2016

Lasser freddy schinkel

Wie het vakwerklokaal van scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen binnenloopt, ruikt en hoort het meteen: het knettert, hier wordt driftig gelast. Al snel is het ook te zien, op een vervormde manier dan. De rode schermen van de lashokjes lichten op door langdurige bliksemschichten.

SchoonheidDe school is gastheer van de regionale voorronde van een landelijke laswedstrijd voor vmbo-scholieren. Om de schoonheid van het vak te vieren en lassen broodnodige aandacht te geven. Lassers zijn gewild. Kijk maar eens op internet, de lijst met vacatures is lang. Een goede lasser komt snel aan het werk. Acht scholen uit de wijde omtrek hebben in totaal veertien leerlingen afgevaardigd. Zij maken 's ochtends kennis met het materiaal in Kampen en gaan in de middag aan de slag.

WedstrijdDe 'poppetjes', iedere deelnemer heeft dezelfde opdracht, worden op zes onderdelen beoordeeld door mensen van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), organisator van de wedstrijd. Een vijf mag, twee ook, maar daar moet wel een zeven tegenoverstaan. Of twee. De school was vaker gastheer van de voorronde, zegt leraar Henk Haasjes. "We hebben goede faciliteiten", vertelt hij en wijst om zich heen. De beste twee lassers gaan door naar de landelijke finale. En dan maar hopen dat ze de markt opstromen.

Op de foto: Gerwalt Voortman