Nieuws Personeel
Goud jubileum voor familiehotel
Dochters Ilvia en Lea Piek zagen het eerst helemaal niet zitten om ook in de zaak van hun ouders te stappen, schrijft De Stentor. Maar deden dat toch. En? "Het is geweldig''

Hij was de uitvinder van het mayonaise-zakje. Vader en moeder Piek hadden een verpakkingsfabriek in Haarlem. Maar toen ze bij een makelaar zagen dat Hotel Hoog Soeren te huur stond was de keuze snel gemaakt. Het was liefde op het eerste gezicht. Vrijdag is het precies vijftig jaar geleden dat de familie Piek voor het eerste de sleutel omdraaide.
Ze zijn trots. De zussen Ilvia en Lea Piek en Lea's echtgenoot Jesse van Weezel. Op wat ze zelf hebben bereikt met Hotel Hoog Soeren. Op de sfeer die hun ouders in het hotel kregen en er nooit is verdwenen. "Het is geweldig om dit met onze gezinnen te doen. De derde generatie dient zich aan. Dit is echt een moment om even stil bij te staan.''
Het gebouw staat er al sinds 1933. In 1977 volgde een flinke uitbreiding. "Het was een pension toen onze ouders hier heen kwamen'', zegt Lea Piek. "Van ontbijt tot het diner. Alles werd voor de gasten verzorgd.'' De eigenaar stond aanvankelijk was sceptisch tegenover het stel uit de grote stad. Hij was vijftien jaar ouder, dat kon nooit lang goed gaan. "Door keihard te werken kwam er al snel vertrouwen. Niet alles ging meteen goed, maar de sfeer was altijd uitstekend.''
In de tijd dat Ilvia en Lea opgroeiden was de lagere school van het dorp nog open. Twee lokalen. De klassen 1, 2 en 3 samen en de oudere kinderen in 4, 5 en 6. Ilvia kreeg er les van Henk Jansen van Galen die als Lubbert van Gortel, prominent lid van Boertjes van Buuten, geregeld op televisie was te zien.
Een jeugd in de bossen, met het hotel als plek waar de wereld samenkwam. "We hebben hier een fantastische jeugd beleefd. Onbezorgd met veel vrijheid.'' Maar toen eenmaal zelf een keuze gemaakt moest worden viel deze niet op een bestaan in het hotel. Ilvia werd tandarts-assistente. Lea ging aan de slag als kapster. ,,We wisten natuurlijk'', zegt Lea, "hoe zwaar het bestaan als hotelier is. Het is iedere dag weer keihard werken. Dat hadden we bij onze ouders gezien.'' Maar het bleef wel trekken. In de jaren negentig werd de overname geleidelijk ingezet. "Het is mooi dat we het familiewerk samen voort kunnen zetten. Met ons drietjes zijn we enorm op elkaar ingespeeld.''
Hotel Hoog Soeren telt vandaag de dag twaalf modern ingerichte kamers. Dat was wel anders toen de familie Piek haar intrede deed. De wasbakken hingen los. De bedden hangen hun beste tijd gehad. "Onze vader schoof iedere avond altijd even bij de gasten aan'', zo onthult Ilvia het geheim van de smid. "Dan deelde hij een paar borrels uit en iedereen sliep als een roos. Bij het ontbijt waren er nooit klachten over de kamers, maar altijd complimenten over de nachtrust. Niemand kreeg de kans de kamer echt goed te bekijken.''