Aangeboden door Ministerie van SZW
Branded Content Personeel
Gratis ontwikkeladvies: zo werkt dat in de praktijk bij deze ondernemingen
De gratis ontwikkel- en loopbaanadviezen die de overheid in augustus voor ondernemers beschikbaar stelde, waren bijzonder gewild: binnen korte tijd waren alle 22.000 trajecten vergeven. Per 1 december gaat het loket voor ontwikkeladviezen opnieuw open, er zijn nu 50.000 ontwikkeladviezen beschikbaar. In afwachting van deze nieuwe ronde, gingen we langs bij de HR-adviseurs van twee bedrijven. Zij maken gebruik van de subsidie en stimuleren ook los van de crisis leren en ontwikkelen onder hun medewerkers. ‘Ik wil niet dat mensen vertrekken, maar soms denk ik: Is het goed voor jou? Dan is het ook goed voor ons.’

Het is een spannende tijd voor de ruim zestig medewerkers van interieur- en expobedrijf Tausch uit Schijndel. Van de ene dag op de andere hield vrijwel al het werk voor beurzen op. En toch gingen zij door met het aanbieden van ontwikkelmogelijkheden, zelfs voor mensen van wie noodgedwongen afscheid moest worden genomen. HR adviseur Manuella Broos: ,,Heel anti-cyclus eigenlijk en spannend. We weten niet goed hoe onze toekomst eruit zal zien, omdat we veel voor internationale beurzen werken en niemand weet nog wanneer die weer kunnen. De mensen van wie we afscheid nemen, weten zelf niet goed wat zij in de toekomst willen doen. De ontwikkelbegeleiding zorgt ervoor dat zij juist wél perspectief voor de toekomst hebben. Maar de begeleiding is er ook voor medewerkers die bij ons zekerheid zoeken. We komen er tijdens het proces achter waar zij in hun loopbaan naartoe willen.”
Manuella Broos
HR adviseur Tausch
'De ontwikkelbegeleiding zorgt ervoor dat medewerkers perspectief voor de toekomst hebben.'
Ga je oriënteren: ontdek wat je wilt en kunt
Dorine Oliedam is HR-adviseur bij Toyota Material Handling Nederland in Ede, marktleider in Nederland van vorkheftrucks en palletwagens. ,,Ik werk hier zelf al 24 jaar en daar ben ik niet uniek in. Onze medewerkers zijn betrokken en loyaal. De organisatie én de techniek zijn de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. De digitalisering betekent dat er ook andere vaardigheden van onze medewerkers worden gevraagd. Iedereen wordt daarvoor getraind in onze academy.”
Ontwikkeling is noodzakelijk voor Toyota. Oliedam: ,,Als medewerkers bij me komen met de vraag ‘ik wil misschien wel iets anders’, zeg ik altijd: ga je oriënteren! Ontdek wat je wilt en kunt. Als het nodig is om hier extra hulp bij in te schakelen, verwijs ik ze door naar een loopbaanadviseur van MEPD. Een externe partij kan hier heel goed bij helpen. Zij zijn onbevooroordeeld en kunnen medewerkers stimuleren om te onderzoeken wat zij écht willen. Past datgene binnen Toyota, dan is dat heel mooi. Zo niet, dan moet je je daar niet door laten beperken."
Dorine Oliedam
HR-adviseur Toyota Material Handling
'Een externe partij kan heel goed helpen bij de oriëntatie. Zij zijn onbevooroordeeld en kunnen medewerkers stimuleren om te onderzoeken wat zij écht willen.'
Oliedam vervolgt: ,,We hebben al verschillende voorbeelden van medewerkers die een ontwikkeladvies hebben gekregen bij MEPD. De één ontdekt dat hij graag wil blijven, maar wel vervolgstappen wil (en kan) gaan maken. De ander denkt dat hij zijn werk als monteur niet volhoudt tot aan zijn pensioen. Na het ontwikkeladvies gaat hij zich nu verder oriënteren op een andere interne functie. En nog een voorbeeld: Iemand heeft ontdekt dat zij totaal iets anders wil. Zij gaat nu een opleiding volgen die nodig is voor die branche. Ik stimuleer niet dat mensen vertrekken, maar in deze gevallen denk ik: is het goed voor jou? Dan is het ook goed voor ons."
Profiteer binnenkort van een gratis ontwikkeladvies!
Via het programma NL leert door kunnen mensen kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen of online scholing volgen. Vanaf 1 december kunnen werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden weer kosteloos een ontwikkeladvies volgen bij een loopbaanadviseur. Er zijn in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar. In december gaan ook de eerste scholingstrajecten van start.
Werkgevers die de NOW 2.0 en NOW 3.0-regeling aanvragen zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan ontwikkeling en scholing te doen. Om werkgevers hierbij te helpen, introduceerde het kabinet deze zomer de regeling NL leert door. Vanuit deze regeling is in 2020 € 50 miljoen beschikbaar gesteld voor ontwikkeladvies en (online) scholing. In 2021 is hiervoor € 67 miljoen beschikbaar. De regeling NL leert door is er voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit geldt dus voor werknemers, flexwerkers, zzp’ers en ondernemers, maar ook voor mensen die nu geen werk hebben. Kijk hier als je meer wilt weten over een gratis ontwikkeladvies.
Bied individueel passende opleiding aan
Ook Tausch heeft een extern coaching- en trainingsbureau ingeschakeld: Solid Sense. En ook HR-adviseur Broos is niet bang voor de consequenties van een ontwikkeladvies, ook niet in tijden van corona. ,,Voor HR is dit een drukke periode. Je praat heel veel met mensen. Ze vinden het superspannend, gaan twijfelen aan alles. Ook oudere medewerkers. Ik vraag ze ook wel eens: ben je om je heen aan het kijken? Hoe zie je het voor je? Wij kunnen niets voorspellen of beloven. Met als gevolg dat ik soms van de directeur te horen krijg: ‘stop met het enthousiasmeren van mensen! Je doet het zo goed, als de markt weer aantrekt heb ik wel mijn mensen nodig!” Bij Tausch volgen vier medewerkers een ontwikkeltraject, online, thuis of op kantoor: ,,Het is bij ons echt op de persoon gericht. Je moet individueel passende trajecten aanbieden. Twee mensen doen dat via Solid Sense en de subsidieregeling van ‘NL leert door’ en voor twee mensen verzorgen we zelf scholing. Dat vind ik ook wel netjes voor een mkb-bedrijf met 60 mensen.”
Geweldig dat ontwikkeling zo gestimuleerd wordt
Blijft Toyota in de toekomst ook gebruik maken van de gratis ontwikkeladviezen van de overheid? Oliedam: ,,Mijn ervaring met de gesubsidieerde ontwikkeladviezen is heel goed. Ik vind het echt geweldig dat ontwikkeling zo gestimuleerd wordt. Zeker omdat ons werk door nieuwe techniek en digitalisering verandert. Veel medewerkers hebben ambitie, maar ook behoefte aan stabiliteit. Een ontwikkeladvies biedt daarin houvast en zekerheid. Ik ga in december zeker kijken of we opnieuw van de regeling gebruik gaan maken, maar wij gaan er zelf intern ook mee verder want leren en ontwikkelen is voor ons heel belangrijk. Ondernemers die daar geen ruimte voor hebben adviseer ik om zeker van NL leert door gebruik te maken. Ook als dat betekent dat er iemand vertrekt. Op een goede manier uit elkaar gaan komt ook weer positief over voor jouw organisatie bij andere kandidaten.”
SLIM-regeling: scholing op het werk
Ook stelt het kabinet in 2021 opnieuw geld beschikbaar voor de SLIM-regeling. Mkb ondernemers kunnen met deze subsidie scholings- en opleidingsbehoeften in kaart brengen. Ook het oprichten van een bedrijfsschool en het aanbieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg komen in aanmerking voor subsidie. Meer weten over de SLIM-regeling?
De kennis van coaching
Ontwikkelplannen zoals die bij Tausch en Toyota worden toegepast, worden meestal begeleid door speciale coaching- en trainingsbureaus. Zij helpen medewerkers zowel online als fysiek in diverse situaties zoals groei, outplacement en ontslag. Bovendien kennen deze bureaus de weg binnen de subsidiestromen en verzorgen zij vaak de aanvraag. Via de zoekmachine van Oval kan een bureau worden gevonden. Vanuit de regeling NL leert door kan iemand ook zelf een loopbaancoach benaderen. Ook vakbonden en leerwerk-loketten bieden opleidingen en ontwikkeltrajecten aan, bekijk de mogelijkheden op hoewerktnederland.nl.