Nieuws Personeel

Griepvirus: ook bedrijfsleven ervaart hoog ziekteverzuim

,,Het lijkt wel alsof half Nederland ziek op bed ligt.” De griepepidemie houdt aan en dreigt zelfs in dit tempo voor een zorginfarct te zorgen, waarschuwt Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). ,,En het effect van de feestdagen moet nog komen.”

AD/De Ondernemer 4 januari 2023

Laatste update: 5 januari 2023 09:31

Medicijnen griep virus

Afbeelding: Shutterstock.

De griepepidemie die sinds twee weken in Nederland rondwaart, zet ook in het nieuwe jaar door. De recentste cijfers van onderzoeksinstituut Nivel laten zien dat afgelopen week 66 op de 100.000 mensen de huisarts bezochten met griepachtige klachten. Dat is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie, maar iets minder dan in de week voor kerst.

Uit de Infectieradar blijkt dat ongeveer 1 op de 15 Nederlanders last heeft van koorts, hoesten, kortademigheid of verlies van reuk of smaak. Officieel is er sprake van een griepepidemie als meer dan 58 op de 100.000 mensen naar de huisarts gaan met klachten die aan griep doen denken en 10 procent van de onderzochte monsters het griepvirus bevat. Vorige week meldde Nivel 70 inwoners met griepachtige klachten op elke 100.000 mensen.

"Uiteindelijk is het belangrijk als werkgever en ook als werknemers om goed op elkaar te letten, om onnodig verzuim te voorkomen"

Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken Arboned

Méér luchtwegvirussen

Naast huisartsenposten zien ook ziekenhuizen het aantal patiënten met influenza in grote mate toenemen. Naast griep, ook wel influenza genoemd, gaan ook allerlei andere luchtwegvirussen rond. ,,Daarbovenop komt ook nog het coronavirus, dat in lichte mate weer toeneemt”, zegt Leon van den Toorn. Hij is naast voorzitter ook longarts in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar is sprake van immense drukte, zegt hij op AD.nl. ,,Deze combinatie van luchtwegvirussen en corona hebben we niet eerder gehad en dat zorgt voor een grotere druk op de zorg.”

Peter van der Voort, IC-baas van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ziet ‘opvallend veel’ bacteriële longontstekingen als complicatie bovenop de griep.

Wat heerst er allemaal?

Het RS-virus was begin december al een epidemie. Daar kwam al snel influenza bij, de échte griep. Maar er gaan nog steeds tal van andere virussen rond, waardoor veel mensen ziek thuis zitten met klachten als koorts, overgeven of flinke hoestbuien. Mensen zijn onder meer besmet met het humaan metapneumovirus - een broertje van RS waar meestal iets oudere kinderen heel ziek van worden - en het rhinovirus. Dit zijn virussen die luchtwegklachten geven. Maar er gaan ook rota- en norovirussen rond die buikgriep geven. Tevens neemt het aantal coronabesmettingen ietsjes toe.

'Snotneusprotocol weer invoeren'

De piek is voorlopig nog niet bereikt, omdat het effect van de feestdagen nog niet zichtbaar is. Een dezer dagen moet duidelijk worden in welke mate mensen elkaar hebben aangestoken. De artsen bereiden zich alvast voor op topdrukte.

Ook vanuit het bedrijfsleven wordt 'een bovengemiddeld ziekteverzuim' gemeld, stelt Arboned. In april en september vorig jaar was dat ook het geval. Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken bij Arboned, stelde eerder al voor om het 'snotneusprotocol' weer in te voeren, waarin duidelijk wordt wanneer je wel en niet naar werk komt. ,,Als je verkouden bent of ziek, kan je ook thuis werken. Uiteindelijk is het belangrijk als werkgever en ook als werknemers om goed op elkaar te letten, om onnodig verzuim te voorkomen." Behalve griep en corona waren volgens Arboned in de laatste maanden van 2022 ook psychische klachten oorzaak van het toenemend ziekteverzuim.

Nog maar eens: blijf thuis als je verkouden bent, was regelmatig je handen.

Forse stijging mkb-verzuimmeldingen in 2022

Het aantal ziekmeldingen in het midden- en kleinbedrijf nam vorig jaar al sterk toe. Volgens cijfers van Interpolis gaat het om een toename van 39 procent vergeleken met 2021. Volgens de verzekeraar komt dat door corona, griep en het nijpende personeelstekort waardoor de werkdruk bij andere werknemers toeneemt.

Interpolis zegt het zorgwekkend te vinden dat het aantal werknemers dat langdurig uitvalt is toegenomen in 2022, zowel ten opzichte van 2021 als de jaren voor de coronapandemie. Daar is dus de hoge werkdruk door personeelstekorten de belangrijkste reden voor, zegt de verzekeraar. Interpolis stelt dat een kwart van de mkb-ondernemers zich zorgen maakt over de gezondheid van personeel.

Lees ook: Ziekteverzuim dit jaar structureel hoger dan voor uitbreken coronapandemie

Interpolis verwacht dat de hoge werkdruk van werknemers ook dit jaar belangrijk onderwerp zal zijn. De verzekeraar adviseert ondernemers om hierover in gesprek te gaan met personeel. ,,Alleen op die manier kan je voldoende een vinger aan de pols houden bij werknemers en kan je op tijd kijken hoe je de werkdruk kan verdelen om langdurige uitval te voorkomen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws