Nieuws Personeel

Groene Hart als 'kaascentrum'

Else Franken | Foto: Marlies Wessels 5 februari 2016

Kaascentrumgoudkaaswinkeltje1065

Nederland ontvangt dit jaar meer toeristen. Het Groene Hart moet een deel van deze bezoekers trekken door zich te profileren als 'kaascentrum'. Stichting Groene Hart probeert de kaasmakers te verenigen. Dat schrijft het AD vrijdag.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat dit jaar flink meer toeristen ons land bezoeken: van 14 naar 16 miljoen, zo is de inschatting.

Om deze bezoekers over het hele land te verspreiden, inventariseerde het NBTC verschillende toeristische trekpleisters in het land en zette deze als een soort metrolijnen uit over de landkaart.

Voor internationale bezoekers zijn de afstanden in Nederland namelijk zó klein, dat ze vergelijkbaar zijn met een metrorit in wereldsteden. Dit resulteerde in onder meer een Bloemenlijn, een Gouden Eeuwlijn, een Waterlandlijn en een Van Goghlijn.

Kale plekOpvallende kale plek op deze 'metrokaart van Nederland' is het Groene Hart. Vreemd, vindt Sjoerd Veerman, directeur van Stichting Groene Hart. Volgens hem kunnen er minstens twee lijnen getrokken worden: de Oude Hollandse Waterlinie en de Kaaslijn. "Van Leerdam tot Amsterdam."

In het Groene Hart stikt het van de kaas en alles wat daarbij hoort: er zijn zelfkazende boeren, kaasfabrieken en kaasmarkten, in Woerden wordt een Kaasacademie opgezet en 'kaasstad' Gouda heeft een evenement als SensationKaas. "Zij zouden de handen ineen moeten slaan", meent Veerman. "Er zijn nu, versnipperd, allemaal kleine initiatieven. Voor toeristen is het niet duidelijk wat er allemaal te doen is."

Nationaal kaasmuseumDaarnaast zijn initiatieven vaak kleinschalig. Als voorbeeld noemt Veerman de verschillende kaasmusea in Bodegraven, Woerden en Gouda. "Maar er is geen nationaal kaasmuseum. Waarom niet? Eén groot museum, waar je de hele historie en het proces van het kaasmaken kunt laten zien. Geen betere plek dan het Groene Hart."

Veerman: "Het zelfkazen is hier zo'n beetje uitgevonden: boeren maken kaas van de eigen melk. Een ambacht waaruit prachtige streekproducten ontstaan. Reden te meer om er veel aandacht voor te vragen."

De buitenlandse toeristen die met cruiseschepen bij Kinderdijk aanmeren, kunnen al kiezen voor een bezoekje van een paar uur aan een kaasboerderij in bijvoorbeeld de Krimpenerwaard of Lopikerwaard.

Veerman: ,,Als collectief kunnen we veel meer toeristen bedienen. Ik snap best dat een boer nu geen plek en gelegenheid heeft om vier touringcars met buitenlandse toeristen te ontvangen. Dat is iets waar we ons samen over moeten buigen."

Ambitie

Veerman nodigde allerlei potentiële partners voor de 'Kaaslijn' uit. Niet iedereen stond direct te springen. ,,We zijn echte polderaars: 'We kunnen het zelf wel' is de gedachte en we hebben de neiging niet samen te werken. Bovendien zijn we al snel tevreden. Dat gebrek aan ambitie is een gemiste kans. Om groot te worden, moet je groot denken. We hebben de kaas, een geweldig product. Zo moet je het ook verkopen. Als een kwaliteit én een toeristische trekpleister."

Hoewel er niets direct is toegezegd, is het idee voor de 'Kaaslijn' wel positief ontvangen. Veerman is optimistisch. ,,Voor het einde van het jaar kan het rond zijn." Dan ziet de directeur van Stichting Groene Hart de 'Kaaslijn' graag op de 'metrokaart' van NBTC terug."